ßßß Cookit - przepis na Chleb a'la czeski wiejski

Chleb a'la czeski wiejski

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pumpernikiel
Papryka kiszona »
Chleb a'la czeski wiejski
oryginalny przepis pochodzi z książki: "Local breads" D. Leader
Składniki:
- 0 , 75 szk. aktywnego zakwasu żytniego (ja dałam 1 szk.),
- 1,25 szk. ciepłej wody (dałam 1 szk ciepłej wody po gotowaniu ziemniaków),
- 1 łyżeczka suszonych drożdży,
- 2,5 szk. mąki pszennej chlebowej,
- 0,75 szk. mąki żytniej chlebowej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- 2 łyżki oliwy
(oliwę i cukier dodałam z własnej inicjatywy)
1.Należy pamiętać o tym, aby 1 dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem chleba odświeżyć zakwas (tzn.: do posiadanego zakwasu ogrzanego do temp. pokojowej wsypujemy trochę mąki żytniej i dolewamy ciepłej wody, tak aby powstała gęsta śmietana; przykrywamy ściereczka i zostawiamy na noc do wyrośnięcia).
2. Następnego dnia wszystkie składniki ( z wyjątkiem oleju) wrzuciłam do automatu do chleba i zagniotłam przy pomocy maszyny elastyczne ciasto
Najpierw zagniatałam przez 5 min; efekt:
ciasto odpoczywało 5 min i znów zagniatanie przez 10 min ( w czasie drugiego zagniatania wlałam 2 łyżki oliwy z oliwek)
3. Zagniecione ciasto przełożyłam do naoliwionej szklanej miski, przykryłam folią i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 3 h (moje ciasto wyrastało w piekarniku z włączona żarówką)
4. Ciasto wyłożyłam na blat szybko i delikatnie przegniotłam, miskę wysypałam na grubo mąką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.
5. Kiedy cisto było już prawie gotowe wybrałam je z piekarnika; piekarnik wraz z kamieniem nagrzałam do temp. 220 st.
6. Wyrośnięty chleb przerzuciłam na kamień i lekko uformowałam kształt bochenka i nacięłam go kilkakrotnie. Na dno piekarnika wstawiłam blaszkę, do której wlałam 0,75 szk. gorącej wody.
7. Chleb piekł się ok. 40 min
Smacznego
piątek, 25 lutego 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/02/Chleb-ala-czeski-chleb-wiejski.html