Wykonanie

Wafelki z
mleczną masą i
czekoladowo-nugatowym kremem z kawałkami
orzechów laskowych - opis, którego nie trzeba komentować i zbytnio zachwalać. Domowy batonik przeznaczony dla fanów
czekolady,
orzechów laskowych, Nutelli i przede wszystkim
wafelków Knoppers. Polecam!
Wafelki z
Mleczną Masą i
Czekoladowo-Nugatowym Kremem z Kawałkami
Orzechów Laskowych (a'la Knoppers) - Składniki:125 ml
mleka
1/2 szklanki
cukru2,5 szklanki
mleka w proszku100 g
masłacukier waniliowyMasa orzechowa:100 g
masła350 g kremu
orzechowego np. Nutellałyżka
kakao50 g zmielonych
orzechów50 g drobno posiekanych
orzechów laskowych
Polewa:100 g
czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g
mlecznej)55 g
masłaponadto:3 duże
wafleWafelki z
Mleczną Masą i
Czekoladowo-Nugatowym Kremem z Kawałkami
Orzechów Laskowych (a'la Knoppers) - Sposób przygotowania:Masa
mleczna:
Mleko zagotowujemy wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie zmniejszamy ogień i stopniowo ciągle mieszając wsypujemy
mleko w proszku. Gdy
mleko w proszku się rozpuści ściągamy z ognia i całkowicie studzimy (mogą pozostać malutkie grudki).Następnie
masło ucieramy na biały, puszysty krem, po czym stopniowo, ciągle ubijając dodajemy wystudzoną masę
mleczną. Ubijamy do otrzymania jednolitej konsystencji. (masa będzie dość gęsta).

Masa orzechowa:
Masło ubijamy na puch. Następnie dodajemy krem Nutella,
kakao oraz
orzechy (zmielone i posiekane) i wszystko razem mieszamy do momentu powstania gładkiej masy.
Wafel układamy na dnie prostokątnej formy lub tacki. Smarujemy masą
orzechową, kładziemy kolejny
wafel, a na niego wykładamy masę
mleczną. Przykrywamy kolejnym
waflem. Masy będą dość gęste i potrzeba będzie dość dużo cierpliwości aby je rozsmarować - jednak jest to konieczne, aby wafelek pozostał chrupiący i twardy, gdyby kremy były rzadsze wafelek zrobiłby się gumowaty i niesmaczny.Polewa:Połamaną
czekoladę wraz z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i po lekkim ostygnięciu wylewamy na całość.Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia, a następnie
ostrym nożem dzielimy na kwadratowe batoniki.









