ßßß Cookit - przepis na Masa mleczna:

Masa mleczna:

nazwa

Wykonanie

Wafelki z mleczną masą i czekoladowo-nugatowym kremem z kawałkami orzechów laskowych - opis, którego nie trzeba komentować i zbytnio zachwalać. Domowy batonik przeznaczony dla fanów czekolady, orzechów laskowych, Nutelli i przede wszystkim wafelków Knoppers. Polecam!
Wafelki z Mleczną Masą i Czekoladowo-Nugatowym Kremem z Kawałkami Orzechów Laskowych (a'la Knoppers) - Składniki:
125 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2,5 szklanki mleka w proszku
100 g masła
cukier waniliowy
Masa orzechowa:
100 g masła
350 g kremu orzechowego np. Nutella
łyżka kakao
50 g zmielonych orzechów
50 g drobno posiekanych orzechów laskowych
Polewa:
100 g czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
55 g masła
ponadto:
3 duże wafle
Wafelki z Mleczną Masą i Czekoladowo-Nugatowym Kremem z Kawałkami Orzechów Laskowych (a'la Knoppers) - Sposób przygotowania:
Masa mleczna:
Mleko zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie zmniejszamy ogień i stopniowo ciągle mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gdy mleko w proszku się rozpuści ściągamy z ognia i całkowicie studzimy (mogą pozostać malutkie grudki).
Następnie masło ucieramy na biały, puszysty krem, po czym stopniowo, ciągle ubijając dodajemy wystudzoną masę mleczną. Ubijamy do otrzymania jednolitej konsystencji. (masa będzie dość gęsta).
Masa orzechowa:
Masło ubijamy na puch. Następnie dodajemy krem Nutella, kakao oraz orzechy (zmielone i posiekane) i wszystko razem mieszamy do momentu powstania gładkiej masy.
Wafel układamy na dnie prostokątnej formy lub tacki. Smarujemy masą orzechową, kładziemy kolejny wafel, a na niego wykładamy masę mleczną. Przykrywamy kolejnym waflem. Masy będą dość gęste i potrzeba będzie dość dużo cierpliwości aby je rozsmarować - jednak jest to konieczne, aby wafelek pozostał chrupiący i twardy, gdyby kremy były rzadsze wafelek zrobiłby się gumowaty i niesmaczny.
Polewa:
Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostygnięciu wylewamy na całość.
Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia, a następnie ostrym nożem dzielimy na kwadratowe batoniki.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/08/wafelki-z-mleczna-masa-i-czekoladowo.html