Wykonanie
Składniki:Biała masa1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
cukru175g dobrej jakości
masła1 szklanka
mleka w proszkuCiemna masa1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
cukru100g dobrej jakości
masła200g kremu
orzechowego typu nutella2 łyżki słodkiego
kakao180g drobno posiekanych
orzechów laskowychDodatkowo
wafleczekolada i
orzechy do dekoracji ( opcjonalnie )Przygotowanie:Biała masa
Mleko z
cukrem gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się
cukru.Studzimy, by było chłodne.
Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy przestudzone
mleko z
cukrem ( stopniowo, po jednej łyżce ) i
mleko w proszku.Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Ciemna masa
Mleko z
cukrem gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się
cukru.Studzimy, by było chłodne.
Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy przestudzone
mleko z
cukrem ( stopniowo, po jednej łyżce ) i
mleko w proszku.Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Ciągle miksując, do masy dodajemy stopniowo krem
orzechowy,
kakao i na koniec
orzechy.Składamy
waflaWafel–>połowa białej masy–>wafel–>ciemna masa–>wafel–>reszta białej masy–>wafel.
inspiracja: mojewypieki.plKategorie: