ßßß
Składniki:3 arkusze wafli andrutyMasa orzechowo -czekoladowa:200 g masła100 g orzechów laskowych300 g kremu czekoladowo – orzechowego1 łyżka kakaoMasa mleczna:2 szklanki mleka w proszku150 g masła1/4 szklanki mleka5 łyżek cukru1 cukier waniliowyPolewa:100 g masła2 tabliczki czekolady mlecznejWykonanie:Przygotowujemy masę mleczną. W małym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim cukier i cukier waniliowy. Ucieramy masło na gładką, puszystą masę, a następnie bardzo powoli dodajemy wystudzone mleko, na końcu wsypujemy mleko w proszku i miksujemy na gładką gęstą masę. Masę rozsmarowujemy na jednym waflu i przykrywamy drugim i wkładamy do lodówki przyciskając czymś ciężkim.Przygotowujemy masę orzechową. Orzechy należy uprażyć na patelni, a następnie obrać skórkę i posiekać. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy krem czekoladowo – orzechowy, kakao a kiedy konsystencja jest już jednolita dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Wyjmujemy wafel z lodówki i wykładamy, przykrywając ostatnim waflem.Gdy całość stężeje rozpuszczamy czekoladę z masłem, najlepiej w kąpieli wodnej, tak by miska nie dotykała wody. Po wymieszaniu i lekkim ostudzeniu oblewamy polewą czekoladową. Kiedy polewa wystygnie kroimy na kawałki.