Wykonanie
Na pewno znacie te
wafelki. Składają się z dwóch pysznych mas, jak w oryginale- jedna z nich zrobiona jest głównie z
masła i
mleka w proszku, natomiast druga, to nutella z dodatkiem mielonych i siekanych
orzechów laskowych. Obie leżą
między trzema
wafelkami- by były bardziej chrupiące podpieczcie je przez kilka minut w piekarniku. Całość oblana jest
czekoladą i stanowi świetny prezent, chociażby na Mikołajki. Jeżeli lubicie robić
słodycze w domu koniecznie spróbujcie też pralinek Bounty i ciasta 3 bit :)
(przepis podstawowy)masa
mleczna:1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
cukru175 g miękkiego
masła1 szklanka
mleka w proszkuMleko zagotować z
cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko
cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.
Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać
mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie
mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać
mleko w proszku i zmiksować.masa z nutelli:80 g
masła200 g nutelli1 łyżka
kakao2 czubate łyżki zmielonych
orzechów laskowych100 g
orzechówMasło, nutellę,
kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane
orzechy, wymieszać.ponadto:3
wafle tortowe70 g
czekolady mlecznej70 g
czekolady gorzkiejłyżka
masłaPierwszy
wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim
waflem. Następnie posmarować masą
mleczną, przykryć kolejnym
waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej). Po stężeniu i sklejeniu się
wafli posmarować je płynną
czekoladą od strony kremu
mlecznego (
czekoladę gorzką,
mleczną i
masło stopić w kąpieli
wodnej i wymieszać). Poczekać, aż
czekolada stężeje, pokroić na kwadraty.