Wykonanie
Aby zrobić przyjemność gościom, którzy odwiedzili nas w weekend prócz ciasta postanowiłam zrobić coś pysznego. Postanowiłam zrobić Knoppersa, którego lubią chyba wszyscy. Znalazłam nawet w internecie przepis na tą
słodycz, jednak zmieniłam go według własnego uznania i wyszła rewelacja!!Przemawia za tym chociażby walka o ostatni kawałek :))Cały przepis jest niezbyt skomplikowany i co najważniejsze nie wymaga pieczenia :)
Wafle czyli popularne
andruty przekładamy dwoma masami:
czekoladowo-
orzechową oraz
mleczną, a całość oblewamy
polewą czekoladową.Ale od początku....
Składniki:3 arkusze
wafliMasa
orzechowo-czekoladowa:200 gr
masła200 gr
orzechów laskowych350 gr
masła czekoladowegoMasa
mleczna:2 szklanki
mleka w proszku150 gr
masła1/4 szklanki
mleka5 łyżek
cukruPolewa100 gr
masłatabliczka
czekolady mlecznejPrzygotowanie:Na pierwszy ogień zajmujemy się masą
orzechową.
Orzechy należy uprażyć na patelni, a następnie obrać skórkę i posiekać.
Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy
masło czekoladowe, a kiedy konsystencja jest już jednolita dodajemy
orzechy. Masę rozsmarowujemy na jednym
waflu i przykrywamy drugim i wkładamy do lodówki przyciskając czymś ciężkim.Zajmujemy się za masę
mleczną. W małym garnku zagotowujemy
mleko i rozpuszczamy w nim
cukier. Ucieramy
masło na gładką, puszystą masę, a następnie bardzo powoli (najlepiej po łyżeczce) dodajemy wystudzone
mleko uważając by całość się nie zważyła. Na końcu wsypujemy
mleko w proszku i miksujemy na gładką gęstą masę. Wykładamy ją na dwa
wafle połączone masą
orzechową i przykrywamy ostatnim
waflem, przykrywamy czymś ciężkim, aby masa połączyła się z
waflem i wstawiamy do lodówki.Gdy całość stężeje w mikrofalówce rozpuszczamy
czekoladę z
masłem i po wymieszaniu i lekkim ostudzeniu oblewamy
polewą czekoladową.Kiedy polewa wystygnie kroimy na kawałki.E voilà :)