Wykonanie



Fondue
Czekoladowe to wyśmienita słodka przekąska na romantyczne wieczory we dwoje lub spotkania ze znajomymi. Również dzieci zachwycą się świeżymi
owocami skąpanymi w błyszczącej, płynnej
czekoladzie, której zapach rozprzestrzenia się wokół pobudzając zmysły i zachęcając do sięgnięcia po kolejny
owoc otulony
czekoladą.

100 g
czekolady mlecznej80 g
czekolady gorzkiej30 g
masła200 g
śmietanki kremówki 30%
dowolne
owoce( u mnie:
truskawki,
borówki amerykańskie,
mango,
winogrona,
banany,
kiwi)inne ulubione dodatki np.
herbatniki, pianki marshmallow,
biszkopty itp. (opcjonalnie)

Wszystkie przygotowane
owoce myjemy. Te, które tego wymagają obieramy i kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Owoce szybko ciemniejące (np.
banan) warto skropić
sokiem z cytryny, aby uniknąć nieestetycznego brązowienia.W kąpieli
wodnej podgrzewamy
śmietankę. Następnie dodajemy
masło i połamaną
czekoladę. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy do rozpuszczenia składników i otrzymania gładkiej, błyszczącej, czekoladowej masy.Jeśli posiadamy zestaw do fondue przelewamy
czekoladę do miseczki z kompletu wcześniej podpalając podgrzewacz. Jeżeli natomiast takiego zestawu nie posiadamy
czekoladę można przelać do dowolnego naczynia.
Czekolada pozostanie długo płynna (jedynie nie będzie ciągle ciepła).Fondue podajemy z dołączonymi widelczykami, dzięki którym każdy gość może zanurzać
owoce w przygotowanej
czekoladzie.








