Wykonanie
Banany i
czekolada to idealne połączenie smaków. A jak dodamy do tego jeszcze kremówkę,
adwocata i kruchy spód to już poezja... Zapraszam was dzisiaj na pyszną
czekoladową tartę z
bananami. Prawdziwa rozkosz dla czokoholików :) Polecam :)Składniki na spód:280g
biszkoptów języczków150g
masłaBiszkopty dokładnie zmiksować najlepiej przy pomocy malaksera. Zalać rozpuszczonym
masłem i dokładnie jeszcze chwilę miksować. Powstałą masą wyłożyć spód do tarty o średnicy 20-22 cm. formując nieco wyższy brzeg. Wstawić do lodówki na min. 1 godz.Składniki na nadzienie:300g
czekolady deserowej gorzkiej50g
masła1,5 szkl.
śmietany kremówki 36%40 ml
likieru jajecznego advocat (klik)
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej razem z
masłem i
śmietaną. Dodać
likier i podgrzewać chwilę nie dopuszczając do zagotowania i zwarzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić często mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć wlać na spód
ciasteczkowy, wyrównać i wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.ponadto:3
banany40 ml
likieru jajecznego advocatwiórki lub ozdoby
czekoladoweBanany obrać i pokroić w plastry. Natychmiast skropić
likierem i wymieszać. Układać na tarcie "dachówkowo". Schłodzić.Smacznego :)


