Wykonanie
Silikonowe foremki do muffinków, których użyliśmy do wykonania tych babeczek dostałam na urodziny. Cieszyłam się z nich bardzo, bo już od dawna planowałyśmy zrobić jakieś babeczki. Ale mój współlokator ucieszył się jeszcze bardziej i jak tylko je zobaczył, to od razu musieliśmy zrobić coś pysznego. A że łasuchem jest strasznym zrobiliśmy te niebiańskie babeczki. Robi się je szybko i są łatwe (jedynie trzeba się skupić na wyjmowaniu
czekolady z foremki, żeby się nie pokruszyła). Zdecydowanie podbiły moje
serce. Rozpływają się w ustach. I mogłabym pisać godzinami o tym jakie są pyszne. Musicie spróbować!
Składniki: (na 6 sztuk)tabliczka
mlecznej czekoladybita śmietanabanan2
kiwi6
truskawekCzekoladę rozpuszczamy w misce na parze. Foremki smarujemy w środku rozpuszczoną
czekoladą. Dobrze utworzyć trochę grubszą warstwę
czekolady, żeby się nie połamała przy wyjmowaniu z foremek. Wkładamy foremki z
czekoladą do zamrażalnika, żeby szybciej zastygły.W tym czasie przygotowujemy
bitą śmietanę. My użyliśmy do tego
śmietany śnieżki. Kroimy
owoce w kosteczkę. Foremki wyjmujemy z zamrażalnika, i delikatnie wyjmujemy z nich "foremki"
czekoladowe. Pomocna w tym okazała się wykałaczka.Następnie wkładamy do nich
owoce, dekorujemy
bitą śmietaną. Startą na tarce
czekoladą posypujemy gotowe babeczki. Są naprawdę boskie!