ßßß Cookit - przepis na Stripsy Rybne

Stripsy Rybne

nazwa

Wykonanie

Odrobinę zdrowsza wersja popularnych stripsów.
Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie .
3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)
przyprawa do ryby
słodka papryka w proszku
pieprz
ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę
ciasto:
jajko
1/2 szklanki mąki
odrobina mleka
szczypta soli
pieprz
Stripsy Rybne - Sposób przygotowania:
Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa rybiego.
Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Wyjmujemy ryby z lodówki i wlewamy do nich przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki ryby (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do mięsa.
Stripsy smażymy w głębokim oleju n a złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z dowolnymi sosami. Polecam czosnkowy i koperkowy i słodki sos chili .
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/03/stripsy-rybne.html