Wykonanie


Odrobinę zdrowsza wersja popularnych stripsów.Stripsy
rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z
ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie .

3-4
filety z białej ryby (
mintaj,
morszczuk,
dorsz)
przyprawa do rybysłodka papryka w proszku
pieprzok. 1/2 szklanki
mąki na panierkęciasto:
jajko1/2 szklanki
mąkiodrobina
mlekaszczypta
solipieprzStripsy
Rybne - Sposób przygotowania:
Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek
mięsa rybiego.


Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy
mąkę, dodajemy odrobinę
mleka, wbijamy
jajko i doprawiamy niewielka ilością
soli i
pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.Wyjmujemy
ryby z lodówki i wlewamy do nich przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki
mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki
ryby (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby
mąka "sama" pokryła kawałki
mięsa.
Mąki nie należy dociskać do
mięsa.Stripsy smażymy w głębokim
oleju n a złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z dowolnymi sosami. Polecam
czosnkowy i
koperkowy i słodki sos
chili .





