Wykonanie

Kruche,
migdałowe ciasteczka kwiatki z różowym lukrem wprowadzą wiosnę na Wasz stół. Są bardzo proste w przygotowaniu.
Ciasteczka są bardzo kruche i pyszne – rozpływają się w ustach. A różowy
lukier jest
malinowo-
cytrynowy, dzięki
czemu ma pyszny kwaskowy posmak, a wyrazisty kolor uzyskujemy bez żadnych sztucznych barwników.Dodatkową zaletą, jest że
lukier jest dość gęsty i ma intensywny kolor, a jest zwykłym lukrem na soku, a nie lukrem królewskim na białkach – to zaleta, jeśli ktoś obawiałby się używania
surowych białek lub nie mógł, ze względu na małe dzieci.Z
ciastem, jak na tak kruche, pracuje się całkiem przyjemnie podczas wykrawania, jeśli tylko pamiętamy, by dobrze je chłodzić w lodówce i wyjmować oraz wałkować po małym kawałku.Kruche
migdałowe ciasteczka z
malinowo-
cytrynowym lukrem to duet idealny! Szczególnie na Wielkanoc :)3 blachy tj. od 50 do 60
ciasteczekSkładnikiciasto250 g
mąki pszennej krupczatki100 g mielonych
migdałów180 g zimnego
masła145 g
cukru pudru5 g
cukru waniliowego1
jajkopuree z
malin do zabarwienia lukru65 g
malin (mogą być mrożone)½ łyżeczki
cukrulukier160 g
cukru pudru5 łyżeczek puree z
malinok. 8 do 10 łyżeczek
soku z cytrynyWykonanieskładniki ciasta szybko zagnieść (można mikserem), tak by ciasto jak najmniej się ogrzało, a następnie podzielić ciasto na 3 równe kule, zawinąć w folię i chłodzić je w lodówce ok. 30 do 40 minutpo tym czasie wyjąć pierwszą kulę, rozwałkować na około 4 mm, wykrawać
ciastka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy to robić jak najszybciej, gdyż im zimniejsze ciasto, tym łatwiej z nim pracować. Do tego ciasta polecam dość proste kształty – np. właśnie kwiatki, czy zwykłe kółka, ponieważ z tak kruchego ciasta, może być ciężko zrobić wymyślne kształty, jak np. zajączkiciasta piec w 190ºC przez 15 min lub aż zaczną się robić złote w międzyczasie wałkowac i wycinać kolejne partie
ciastek, uważając by ciasta nie czekały zbyt długo na pieczenie poza lodówką – ciasto ma być ciągle schłodzonepo upieczeniu
ciastka studzić chwilę na blasze, a następnie na kratceteraz przyrządzamy puree z
malin – ta ilość składników powinna nam dać właśnie ok 5 łyżeczek puree, których potrzebujemy do lukru
maliny umieścić w garnuszku razem z ½ łyżeczki
cukru i zacząć podgrzewać
malin nie gotować a jedynie podgrzać by puściły cały sok i stały się bardzo miękkie. Potrwa to kilka minutwtedy dokładnie przetrzeć
maliny przez sito
cukier puder połączyć z puree z
malin i
sokiem z cytryny i dobrze utrzeć aż do uzyskania jednolitej konsystencjiwystudzone ciasta lukrować dość grubą warstwą lukru – dla intensywniejszego kolorugdy
lukier całkiem wyschnie, przechowywać
ciastka w zamkniętej puszce


Opublikowano: 2 kwietnia 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Pierogi ruskie

Zakwas z
buraków na barszcz

Deser z
nektarynkami
Ciasteczka owsiane z
masłem orzechowymPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus