ßßß Cookit - przepis na Wiosenne ciasteczka migdałowe

Wiosenne ciasteczka migdałowe

nazwa

Wykonanie

Kruche, migdałowe ciasteczka kwiatki z różowym lukrem wprowadzą wiosnę na Wasz stół. Są bardzo proste w przygotowaniu.
Ciasteczka są bardzo kruche i pyszne – rozpływają się w ustach. A różowy lukier jest malinowo-cytrynowy, dzięki czemu ma pyszny kwaskowy posmak, a wyrazisty kolor uzyskujemy bez żadnych sztucznych barwników.
Dodatkową zaletą, jest że lukier jest dość gęsty i ma intensywny kolor, a jest zwykłym lukrem na soku, a nie lukrem królewskim na białkach – to zaleta, jeśli ktoś obawiałby się używania surowych białek lub nie mógł, ze względu na małe dzieci.
Z ciastem, jak na tak kruche, pracuje się całkiem przyjemnie podczas wykrawania, jeśli tylko pamiętamy, by dobrze je chłodzić w lodówce i wyjmować oraz wałkować po małym kawałku.
Kruche migdałowe ciasteczka z malinowo-cytrynowym lukrem to duet idealny! Szczególnie na Wielkanoc :)
3 blachy tj. od 50 do 60 ciasteczek
Składniki
ciasto
250 g mąki pszennej krupczatki
100 g mielonych migdałów
180 g zimnego masła
145 g cukru pudru
5 g cukru waniliowego
1 jajko
puree z malin do zabarwienia lukru
65 g malin (mogą być mrożone)
½ łyżeczki cukru
lukier
160 g cukru pudru
5 łyżeczek puree z malin
ok. 8 do 10 łyżeczek soku z cytryny
Wykonanie
składniki ciasta szybko zagnieść (można mikserem), tak by ciasto jak najmniej się ogrzało, a następnie podzielić ciasto na 3 równe kule, zawinąć w folię i chłodzić je w lodówce ok. 30 do 40 minut
po tym czasie wyjąć pierwszą kulę, rozwałkować na około 4 mm, wykrawać ciastka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy to robić jak najszybciej, gdyż im zimniejsze ciasto, tym łatwiej z nim pracować. Do tego ciasta polecam dość proste kształty – np. właśnie kwiatki, czy zwykłe kółka, ponieważ z tak kruchego ciasta, może być ciężko zrobić wymyślne kształty, jak np. zajączki
ciasta piec w 190ºC przez 15 min lub aż zaczną się robić złote w międzyczasie wałkowac i wycinać kolejne partie ciastek, uważając by ciasta nie czekały zbyt długo na pieczenie poza lodówką – ciasto ma być ciągle schłodzone
po upieczeniu ciastka studzić chwilę na blasze, a następnie na kratce
teraz przyrządzamy puree z malin – ta ilość składników powinna nam dać właśnie ok 5 łyżeczek puree, których potrzebujemy do lukru
maliny umieścić w garnuszku razem z ½ łyżeczki cukru i zacząć podgrzewać
malin nie gotować a jedynie podgrzać by puściły cały sok i stały się bardzo miękkie. Potrwa to kilka minut
wtedy dokładnie przetrzeć maliny przez sito
cukier puder połączyć z puree z malin i sokiem z cytryny i dobrze utrzeć aż do uzyskania jednolitej konsystencji
wystudzone ciasta lukrować dość grubą warstwą lukru – dla intensywniejszego koloru
gdy lukier całkiem wyschnie, przechowywać ciastka w zamkniętej puszce
Opublikowano: 2 kwietnia 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pierogi ruskie
Zakwas z buraków na barszcz
Deser z nektarynkami
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/wiosenne-ciasteczka-migdalowe