Wykonanie

Szybki i wykwintny sposób na
zielone szparagi –
tarta szparagowa z
boczkiem na kruchym spodzie. Świetna na kolację lub przystawkę.Zależnie od wielkości pęczka oraz samych
szparagów, na tarcie możemy ułożyć ich większą lub mniejszą ilość. Jeśli będzie ich mniej, będą ładnie zatopione w nadzieniu, natomiast przy większej ilości będą wystawać, ale zupełnie nie przeszkadza to w ich upieczeniu. Po prostu
tarta jest wtedy bogatsza i „bardziej szparagowa” :)Ja akurat miałam dużą ilość
szparagów i chciałam wszystkie wykorzystać, dlatego wystają trochę ponad nadzienie.Jeśli mamy więcej
szparagów, nie polecam zwiększania z tego powodu ilości masy jajecznej, bo jest ryzyko, że masa nam się nie zetnie, a przedłużanie czasu pieczenia niekorzystnie wpłynie na
szparagi i może nam przypalić
boczek.
Tarta ze
szparagami na formę do tart o średnicy 29 cmSkładnikispód230 g
mąki krupczatki135 g zimnego
masła1 łyżka
wody1/2 łyżeczki
soli1
żółtko i 1/2
bialkado posmarowania ciasta1/2
białkafarsz3
jajka100 g
śmietany 18%1/2 łyżeczki
pieprzu3/4 łyżeczki
solipęczek
zielonych szparagów45 g
boczku wędzonegodo wysmarowania formy
masłoWykonanieskładniki ciasta wyrobić szybko mikserem, uformować kulę i włożyć ciasto do lodówki na 30 min.formę wysmarować
masłem i wgnieść ciasto w formę formując rant. Następnie posmarować ciasto za pomocą pędzelka
białkiem oraz nakłuć ciasto widelcem. Posmarowanie
spodu białkiem zabezpieczy ciasto przed nadmiarem wilgoci z nadzienia – spód pozostanie bardziej kruchypodpiec spód w 180ºC przez ok. 25 min. lub do złotego koloruodciąć zdrewniałe końcówki
szparagów.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać
boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć krótką chwilę na patelni
jajka wymieszać ze
śmietaną i doprawić
solą oraz
pieprzem na podpieczonym spodzie ułożyć
szparagi – w razie potrzeby przeciąć je na mniejsze kawałki
szparagi ułożone na spodzie posypać
boczkiem i zalać
śmietaną z
jajkamidopiec tartę w 190ºC przez 25 do 30 min, aż nadzienie się zetnie




Opublikowano: 29 maja 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Ciasto
jabłkowe z
mascarpone
Risotto z
borowikami
Mazurek
migdałowo-
pomarańczowy
Pierogi ruskiePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus