ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szparagami - Fotokulinarnie

Tarta ze szparagami - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Szybki i wykwintny sposób na zielone szparagitarta szparagowa z boczkiem na kruchym spodzie. Świetna na kolację lub przystawkę.
Zależnie od wielkości pęczka oraz samych szparagów, na tarcie możemy ułożyć ich większą lub mniejszą ilość. Jeśli będzie ich mniej, będą ładnie zatopione w nadzieniu, natomiast przy większej ilości będą wystawać, ale zupełnie nie przeszkadza to w ich upieczeniu. Po prostu tarta jest wtedy bogatsza i „bardziej szparagowa” :)
Ja akurat miałam dużą ilość szparagów i chciałam wszystkie wykorzystać, dlatego wystają trochę ponad nadzienie.
Jeśli mamy więcej szparagów, nie polecam zwiększania z tego powodu ilości masy jajecznej, bo jest ryzyko, że masa nam się nie zetnie, a przedłużanie czasu pieczenia niekorzystnie wpłynie na szparagi i może nam przypalić boczek.
Tarta ze szparagami na formę do tart o średnicy 29 cm
Składniki
spód
230 g mąki krupczatki
135 g zimnego masła
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko i 1/2 bialka
do posmarowania ciasta
1/2 białka
farsz
3 jajka
100 g śmietany 18%
1/2 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki soli
pęczek zielonych szparagów
45 g boczku wędzonego
do wysmarowania formy
masło
Wykonanie
składniki ciasta wyrobić szybko mikserem, uformować kulę i włożyć ciasto do lodówki na 30 min.
formę wysmarować masłem i wgnieść ciasto w formę formując rant. Następnie posmarować ciasto za pomocą pędzelka białkiem oraz nakłuć ciasto widelcem. Posmarowanie spodu białkiem zabezpieczy ciasto przed nadmiarem wilgoci z nadzienia – spód pozostanie bardziej kruchy
podpiec spód w 180ºC przez ok. 25 min. lub do złotego koloru
odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Zielonych szparagów nie trzeba obierać
boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć krótką chwilę na patelni
jajka wymieszać ze śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem na podpieczonym spodzie ułożyć szparagi – w razie potrzeby przeciąć je na mniejsze kawałki
szparagi ułożone na spodzie posypać boczkiem i zalać śmietaną z jajkami
dopiec tartę w 190ºC przez 25 do 30 min, aż nadzienie się zetnie
Opublikowano: 29 maja 2014
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Ciasto jabłkowe z mascarpone
Risotto z borowikami
Mazurek migdałowo-pomarańczowy
Pierogi ruskie
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/tarta-ze-szparagami