Wykonanie
Jeszcze jeden pomysł na grilla – szaszłyki ze świeżego
ananasa,
papryki i
kurczaka, w paprykowej marynacie. Wyśmienite!
Ananas i
kurczak to niezawodne połączenie, a z dodatkiem
papryki i szczyptą
imbiru, zyskuje jeszcze bardziej.Na majówki i pikniki z grillem! Ale szaszłyki można też przyrządzić również w domu, w piekarniku.Jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, to pamiętajcie, by przed użyciem namoczyć je w wodzie – dzięki temu nie zapalą się.5 szaszłykówSkładniki300 g
piersi z kurczaka3/4
papryki czerwonej1/2 niewielkiego
ananasamarynata do
mięsa2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
soliszczypta
pieprzuszczypta
imbiru3/4 łyżeczki
papryki czerwonej1 łyżeczka
miodudo posmarowania warzywtrochę
oliwydodatkowo5 patyczków do szaszłyków o dł. 30 cmWykonaniedrewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez minimum 1 godzinę
kurczaka pokroić na niewielkie, regularne kawałki – ok. 2 cm do 3 cmwszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczcedo marynaty włożyć kawałki
kurczaka, wymieszać, przykryć folią i umieścić na minimum 30 min. w lodówce
papryki pokroić na kawałki wielkości ok. 2 cm na 2 cm
ananasa obrać, wykroić środek, a następnie pokroić w ok. 2 cm na 2 cm kostkę
paprykę i
ananasa skropić
oliwąpaprykę,
ananasa i
kurczaka nadziewać naprzemiennie na patyki do szaszłyków, zostawiając trochę wolnego miejsca do trzymania patyczków. Zaczynać i kończyć kawałkiem
papryki, gdyż najmniej zsuwa się z patyczkówszaszłyki grillować na rozgrzanym grillu, ze wszystkich stron, w
sumie przez ok. 15 min. – aż
mięso będzie upieczoneszaszłyki można tez piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 30 min. – aż
mięso będzie upieczone. Pod ruszt z szaszłykami warto podłożyć blachę z paperem do pieczenia – na kapiący tłuszczOpublikowano: 9 maja 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Tortille pszenne
Smoothie
kiwiowo-
bananowyPizza Quattro Formaggi
Czekoladki z
masłem orzechowymPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus