Wykonanie

Bardzo szybka pasta ze speckiem i
suszonymi pomidorami, w sosie z
sera mascarpone, z
pieprzem i odrobiną
czosnku.Spokojnie zdążycie przygotować sos w czasie gotowania się
makaronu. A że składa się ze składników, które dobrze i długo się przechowują, to jest świetnym obiadem awaryjnym :)Jeśli nie uda Wam się dostać oryginalnego specku, to możecie go zastąpić chudym
wędzonym boczkiem dobrej jakości.Najbardziej pasującym
makaronem, który dobrze przyjmie kremowy sos, będą dowolne „rurki” np. rigatoni lub penne.porcje dla 2 osóbSkładniki60 g specku lub chudego
wędzonego boczku15 g
suszonych pomidorów90 g
mascarpone1 mały ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżka
oliwy z oliwek rafinowanejtrochę
wody z gotowania
makaronu200 g
makaronu rigatoni (lub penne)do posypania
parmezanWykonaniespeck lub
boczek pokroić w średnią kostkę, lub jeśli mamy w plasterkach to w paskiprzystawić
makaron i gotować go aż będzie al dente. Ponieważ
makaron będziemy jeszcze mieszać ze składnikami, ważne by był ugotowany al dente na zimną patelnie wrzucić speck (tłuszcz w rosnącej stopniowo temperaturze lepiej się wytopi)po chwili, gdy speck zacznie skwierczeć, dodać
oliwę,
czosnek oraz
suszone pomidory i krótko podsmażyć, tj. przez ok 1 min.po tym czasie dodać
serek mascarpone i mieszać, aż się rozpuści. Sos będzie gęsty ale zaraz rozcieńczymy go
wodą z
makaronuniezbyt dokładnie odcedzić
makaron (nie przelewać zimną
wodą!). Koniecznie zostawić trochę
wody z gotowania
makaronudodać na patelnie
makaron, szybko wymieszać z sosem, dolewając jeszcze trochę
wody z gotowania
makaronu (ok. 2 do 3 łyżek), tak by sos uzyskał kremową konsystencjęwyłożyć na talerze, posypać świeżo startym
parmezanem i podawać

Opublikowano: 8 marca 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Kasza jaglana z
jabłkiem i
bakaliami
Bouneschlupp – zupa luksemburska

Pumpkin Pie
Lody waniliowe bez maszynki i mieszaniaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus