ßßß
Bardzo szybka pasta ze speckiem i suszonymi pomidorami, w sosie z sera mascarpone, z pieprzem i odrobiną czosnku.Spokojnie zdążycie przygotować sos w czasie gotowania się makaronu. A że składa się ze składników, które dobrze i długo się przechowują, to jest świetnym obiadem awaryjnym :)Jeśli nie uda Wam się dostać oryginalnego specku, to możecie go zastąpić chudym wędzonym boczkiem dobrej jakości.Najbardziej pasującym makaronem, który dobrze przyjmie kremowy sos, będą dowolne „rurki” np. rigatoni lub penne.porcje dla 2 osóbSkładniki60 g specku lub chudego wędzonego boczku15 g suszonych pomidorów90 g mascarpone1 mały ząbek czosnku1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanejtrochę wody z gotowania makaronu200 g makaronu rigatoni (lub penne)do posypaniaparmezanWykonaniespeck lub boczek pokroić w średnią kostkę, lub jeśli mamy w plasterkach to w paskiprzystawić makaron i gotować go aż będzie al dente. Ponieważ makaron będziemy jeszcze mieszać ze składnikami, ważne by był ugotowany al dente na zimną patelnie wrzucić speck (tłuszcz w rosnącej stopniowo temperaturze lepiej się wytopi)po chwili, gdy speck zacznie skwierczeć, dodać oliwę, czosnek oraz suszone pomidory i krótko podsmażyć, tj. przez ok 1 min.po tym czasie dodać serek mascarpone i mieszać, aż się rozpuści. Sos będzie gęsty ale zaraz rozcieńczymy go wodą z makaronuniezbyt dokładnie odcedzić makaron (nie przelewać zimną wodą!). Koniecznie zostawić trochę wody z gotowania makaronudodać na patelnie makaron, szybko wymieszać z sosem, dolewając jeszcze trochę wody z gotowania makaronu (ok. 2 do 3 łyżek), tak by sos uzyskał kremową konsystencjęwyłożyć na talerze, posypać świeżo startym parmezanem i podawać
Opublikowano: 8 marca 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami
Bouneschlupp – zupa luksemburska
Pumpkin Pie
Lody waniliowe bez maszynki i mieszaniaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus