ßßß Cookit - przepis na Rigatoni ze speckiem, pomidorami i mascarpone

Rigatoni ze speckiem, pomidorami i mascarpone

nazwa

Wykonanie

Bardzo szybka pasta ze speckiem i suszonymi pomidorami, w sosie z sera mascarpone, z pieprzem i odrobiną czosnku.
Spokojnie zdążycie przygotować sos w czasie gotowania się makaronu. A że składa się ze składników, które dobrze i długo się przechowują, to jest świetnym obiadem awaryjnym :)
Jeśli nie uda Wam się dostać oryginalnego specku, to możecie go zastąpić chudym wędzonym boczkiem dobrej jakości.
Najbardziej pasującym makaronem, który dobrze przyjmie kremowy sos, będą dowolne „rurki” np. rigatoni lub penne.
porcje dla 2 osób
Składniki
60 g specku lub chudego wędzonego boczku
15 g suszonych pomidorów
90 g mascarpone
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
trochę wody z gotowania makaronu
200 g makaronu rigatoni (lub penne)
do posypania
parmezan
Wykonanie
speck lub boczek pokroić w średnią kostkę, lub jeśli mamy w plasterkach to w paski
przystawić makaron i gotować go aż będzie al dente. Ponieważ makaron będziemy jeszcze mieszać ze składnikami, ważne by był ugotowany al dente na zimną patelnie wrzucić speck (tłuszcz w rosnącej stopniowo temperaturze lepiej się wytopi)
po chwili, gdy speck zacznie skwierczeć, dodać oliwę, czosnek oraz suszone pomidory i krótko podsmażyć, tj. przez ok 1 min.
po tym czasie dodać serek mascarpone i mieszać, aż się rozpuści. Sos będzie gęsty ale zaraz rozcieńczymy go wodą z makaronu
niezbyt dokładnie odcedzić makaron (nie przelewać zimną wodą!). Koniecznie zostawić trochę wody z gotowania makaronu
dodać na patelnie makaron, szybko wymieszać z sosem, dolewając jeszcze trochę wody z gotowania makaronu (ok. 2 do 3 łyżek), tak by sos uzyskał kremową konsystencję
wyłożyć na talerze, posypać świeżo startym parmezanem i podawać
Opublikowano: 8 marca 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami
Bouneschlupp – zupa luksemburska
Pumpkin Pie
Lody waniliowe bez maszynki i mieszania
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/rigatoni-ze-speckiem-pomidorami-i-mascarpone