ßßß
Aromatyczne świąteczne pierniczki czekoladowe z nutą pomarańczy, z pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.Łatwe do wykonania, a ciasto nie wymaga leżakowania, poza niezbyt długim schłodzeniem go w lodówce.Pierniki warto przygotowywać kilka dni przed podaniem, tak by zdążyły zmięknąć, natomiast moim pierniczkom wystarczył jeden dzień. Wszystko zależy od wilgotności powietrza. Jeśli pierniki nie chcą nam zmięknąć, możemy do puszki dołożyć kawałek jabłka.3 do 4 blachy pierniczkówSkładnikiciasto120 g masła1/2 szklanki płynnego miodu40 g gorzkiej czekolady, połamanej2 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki kakao1/2 szklanki cukru pudru1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli1 jajko1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczylukier pomarańczowy160 g cukru pudru12 łyżeczek świeżo wyciśniętego, przecedzonego soku z pomarańczydo dekoracjiok. 3 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie w garnku podgrzać miód, masło i połamaną czekoladę, aż do rozpuszczenia. Wymieszać i przestudzićwszystkie składniki suche wymieszać i przesiać przez sito z ekologicznej i dobrze umytej pomarańczy otrzeć skórkę tak, by uzyskać jedną łyżeczkęotrtą skórkę dodać do przestudzonych mokrych składnikówdo suchych składników dodać jajko oraz płynne składniki i wymieszać całość mikserem na jednolitą masękulę ciasta przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto przed schłodzeniem może być dość rzadkie, ale przez schłodzenie nieco stężeje i będzie z nim w miarę łatwo pracowaćoddzielać części ciasta z lodówki, wałkować na ok. 5 mm i wycinać pierniczki. Robić to partiami, tak by wciąż mieć chłodne ciasto, bo z ciepłym nie pracuje się tak dobrzepiec w 180°C przez ok. 13 min. Ważne by nie piec pierniczków zbyt długo – tylko do momentu gdy ładnie wyrosnąpierniczki studzić na kratcekandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać na drobne kawałkiwycisnąć sok z pomarańczy i przecedzić go tak by uzyskać podana ilośćpołączyć cukier puder i sok z pomarańczy, ucierając je łyżką na jednolitą masę. Lukier jest w miarę rzadki – pierniczki bardziej glazurujemy niż ozdabiamy.lukrujemy tylko całkowicie wystudzone pierniczki. Nałtawiej robić to za pomoca silikonowego pędzelkazanim lukier zastygnie, na środku pierniczka dajemy troszkę skórki pomarańczowejprzechowywać w zamkniętej puszce
Opublikowano: 14 grudnia 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Makówki
Bouneschlupp – zupa luksemburska
Sałatka z truskawkami, mozzarellą i bazylią
Pączki pieczone z marmoladąPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus