Wykonanie

Aromatyczne świąteczne pierniczki
czekoladowe z nutą
pomarańczy, z
pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką
pomarańczy.Łatwe do wykonania, a ciasto nie wymaga leżakowania, poza niezbyt długim schłodzeniem go w lodówce.Pierniki warto przygotowywać kilka dni przed podaniem, tak by zdążyły zmięknąć, natomiast moim pierniczkom wystarczył jeden dzień. Wszystko zależy od wilgotności powietrza. Jeśli pierniki nie chcą nam zmięknąć, możemy do puszki dołożyć kawałek
jabłka.3 do 4 blachy pierniczkówSkładnikiciasto120 g
masła1/2 szklanki płynnego
miodu40 g
gorzkiej czekolady, połamanej2 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
kakao1/2 szklanki
cukru pudru1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/2 łyżki
przyprawy korzennej do piernika1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soli1
jajko1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczylukier pomarańczowy160 g
cukru pudru12 łyżeczek świeżo wyciśniętego, przecedzonego soku z
pomarańczydo dekoracjiok. 3 łyżek kandyzowanej
skórki pomarańczowejWykonanie w garnku podgrzać
miód,
masło i połamaną
czekoladę, aż do rozpuszczenia. Wymieszać i przestudzićwszystkie składniki suche wymieszać i przesiać przez sito z ekologicznej i dobrze umytej
pomarańczy otrzeć skórkę tak, by uzyskać jedną łyżeczkęotrtą skórkę dodać do przestudzonych mokrych składnikówdo suchych składników dodać
jajko oraz płynne składniki i wymieszać całość mikserem na jednolitą masękulę ciasta przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto przed schłodzeniem może być dość rzadkie, ale przez schłodzenie nieco stężeje i będzie z nim w miarę łatwo pracowaćoddzielać części ciasta z lodówki, wałkować na ok. 5 mm i wycinać pierniczki. Robić to partiami, tak by wciąż
mieć chłodne ciasto, bo z ciepłym nie pracuje się tak dobrzepiec w 180°C przez ok. 13 min. Ważne by nie piec pierniczków zbyt długo – tylko do momentu gdy ładnie wyrosnąpierniczki studzić na kratcekandyzowaną
skórkę pomarańczową posiekać na drobne kawałkiwycisnąć sok z
pomarańczy i przecedzić go tak by uzyskać podana ilośćpołączyć
cukier puder i sok z
pomarańczy, ucierając je łyżką na jednolitą masę.
Lukier jest w miarę rzadki – pierniczki bardziej glazurujemy niż ozdabiamy.lukrujemy tylko całkowicie wystudzone pierniczki. Nałtawiej robić to za pomoca silikonowego pędzelkazanim
lukier zastygnie, na środku pierniczka dajemy troszkę
skórki pomarańczowejprzechowywać w zamkniętej puszce

Opublikowano: 14 grudnia 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Makówki

Bouneschlupp – zupa luksemburska
Sałatka z
truskawkami,
mozzarellą i
bazylią
Pączki pieczone z
marmoladąPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus