ßßß Cookit - przepis na Pierniki czekoladowe w pomarańczowym lukrze

Pierniki czekoladowe w pomarańczowym lukrze

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne świąteczne pierniczki czekoladowe z nutą pomarańczy, z pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Łatwe do wykonania, a ciasto nie wymaga leżakowania, poza niezbyt długim schłodzeniem go w lodówce.
Pierniki warto przygotowywać kilka dni przed podaniem, tak by zdążyły zmięknąć, natomiast moim pierniczkom wystarczył jeden dzień. Wszystko zależy od wilgotności powietrza. Jeśli pierniki nie chcą nam zmięknąć, możemy do puszki dołożyć kawałek jabłka.
3 do 4 blachy pierniczków
Składniki
ciasto
120 g masła
1/2 szklanki płynnego miodu
40 g gorzkiej czekolady, połamanej
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
lukier pomarańczowy
160 g cukru pudru
12 łyżeczek świeżo wyciśniętego, przecedzonego soku z pomarańczy
do dekoracji
ok. 3 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie w garnku podgrzać miód, masło i połamaną czekoladę, aż do rozpuszczenia. Wymieszać i przestudzić
wszystkie składniki suche wymieszać i przesiać przez sito z ekologicznej i dobrze umytej pomarańczy otrzeć skórkę tak, by uzyskać jedną łyżeczkę
otrtą skórkę dodać do przestudzonych mokrych składników
do suchych składników dodać jajko oraz płynne składniki i wymieszać całość mikserem na jednolitą masę
kulę ciasta przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto przed schłodzeniem może być dość rzadkie, ale przez schłodzenie nieco stężeje i będzie z nim w miarę łatwo pracować
oddzielać części ciasta z lodówki, wałkować na ok. 5 mm i wycinać pierniczki. Robić to partiami, tak by wciąż mieć chłodne ciasto, bo z ciepłym nie pracuje się tak dobrze
piec w 180°C przez ok. 13 min. Ważne by nie piec pierniczków zbyt długo – tylko do momentu gdy ładnie wyrosną
pierniczki studzić na kratce
kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać na drobne kawałki
wycisnąć sok z pomarańczy i przecedzić go tak by uzyskać podana ilość
połączyć cukier puder i sok z pomarańczy, ucierając je łyżką na jednolitą masę. Lukier jest w miarę rzadki – pierniczki bardziej glazurujemy niż ozdabiamy.
lukrujemy tylko całkowicie wystudzone pierniczki. Nałtawiej robić to za pomoca silikonowego pędzelka
zanim lukier zastygnie, na środku pierniczka dajemy troszkę skórki pomarańczowej
przechowywać w zamkniętej puszce
Opublikowano: 14 grudnia 2014
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Makówki
Bouneschlupp – zupa luksemburska
Sałatka z truskawkami, mozzarellą i bazylią
Pączki pieczone z marmoladą
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/pierniki-czekoladowe-w-pomaranczowym-lukrze