Wykonanie

Zdrowe, domowe, 100%
masło orzechowe z
fistaszków. Jest niemal jednoskładnikowe i bardzo proste do zrobienia.Jedno z najsłynniejszych smarowideł świata, przygotowywane z nasion orzachy podziemnej, czy jak kto woli
fistaszków,
orzeszków ziemnych, orzeszków arachidowych. Jeden z najbardziej alergennych produktów spożywczych, niejednokrotnie odpowiedzialny za reakcje alergiczne prowadzące do śmierci. Co ciekawe
orzechy arachidowe należą do rodziny bobowatych jak np
fasola,
groch czy
bób.Niemniej
orzechy ziemne są bardzo zdrowe, pełne wartościowych substancji odżywczych, a przy tym wcale nie są tuczące, gdyż naprawdę – nie można ich zjeść wiele. Dlatego jeśli tylko nie jesteśmy na nie uczuleni to warto je od czasu do czasu jeść.
Masło absolutnie nie wymaga dodawania żadnych
olejów. To niepotrzebny dodatek.
Orzechy są same w sobie tłuste i po odpowiednio długim czasie miksowania zobaczycie jak z cząsteczek zmieniają się w masę. Jeśli
orzechy były świeże i dobrej jakości to wyjdzie Wam konsystencja idealna do smarowania
pieczywa.Ja kupuję
fistaszki w łupince, obieram je, prażę na suchej patelni i z takich przyrządzam
masło, które
solę do smaku.Można też wybrać o wiele szybszy sposób, czyli kupić obrane, prażone, solone
orzechy ziemne, ale trzeba pamiętać, że do takich producenci dodają już tłuszcz, a także nie mamy kontroli nad ilością
soli w naszym
maśle.Jedynym wymogiem jest dobry, dość mocny malakser. Warto podzielić sobie orzeszki na mniejsze partie, co znacznie przyspiesza proces, a dopiero na końcu miksować całą ilość razem, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Żeby przygotować mały słoik o pojemności 300 ml, należy obrać ok. 400 g
fistaszków, co da nam 300 g
orzechów. Ja dzielę tę ilość na pół, tzn najpierw
mielę 150 g
orzechów przez ok. 1,5 minuty , odkładam masę na bok i
mielę kolejne 150 g. Następnie już w całości miksuje
masło, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (jeszcze 2 do 5 min.). Możemy tutaj wybrać czy chcemy uzyskać bardzo kremowe
masło, czy też zostawić trochę chrupiących drobinek
orzechów.W trakcie mielenia dodaje
sól. Proponuję 1 łyżeczkę
soli na 300 g
orzechów, natomiast jest to sprawa indywidualna, więc trzeba wypróbować jaka ilość nam odpowiada. Do
masła można dodać również
cukier,
miód,
syrop klonowy, karmel. Można też odłożyć trochę grubo zmielonych
orzechów na bok i dodać je na końcu, by
mieć w
maśle chrupiące cząsteczki.
Masło orzechowe na 300 g
masła, tj. na pełny słoik o pojemności 300 mlSkładniki300 g
orzeszków ziemnych obranych (waga przed obraniem ok. 400 g)1 łyżeczka
soliWykonanieprzygotować 300 g
orzeszków ziemnych. Jeśli kupujemy w łupinkach, to obrać je, a następnie uprażyć przez kilka minut na suchej patelnimiksować
orzechy w malakserze aż do uzyskania pożądanej konsystencji (trwa to zazwyczaj kilka minut). Warto robić przerwy jeśli sprzęt zbyt się nagrzewa. Ja polecam podzielić ilość 300 g
orzechów na dwie partie: najpierw zmiksować 150 g przez 1,5 minuty, odłożyć na bok i zmiksować drugie 150 g przez 1,5 minuty. Następnie miksować już całą masę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, co potrwa jeszcze 2 do 5 minutjeśli używaliśmy orzeszków niesolonych, to w trakcie końcowego miksowania dodać
sól. Wtedy też można dodać inne dodatki

Opublikowano: 19 października 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Pennette z
groszkiem i speckiem

Wielkanocna babka drożdżowa

Naleśniki z
truskawkami i
nektarynkami
Rigatoni ze speckiem,
pomidorami i
mascarponePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus