ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami - Fotokulinarnie

Ciasto z truskawkami - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Ucierane ciasto z truskawkami to letnia klasyka i absolutny mus w sezonie truskawkowym.
To jest pełne truskawek i bardzo proste w wykonaniu. Najlepsze posypane cukrem pudrem.
Czas pieczenia może być różny, ze względu na Wasz piekarnik. Być może wystarczy Wam już 60 min pieczenia, a być może potrzebne będzie 100 min. U mnie ciasto to piecze się dość długo. Najpewniejszą metodą jest sprawdzić stan ciasta drewnianym patyczkiem – gdy wbity patyczek będzie suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe. Z zewnątrz powinno mocno wyrosnąć i być złotobrązowe.
Jeśli patyczek jest wciąż mokry i ciasto wymaga dalszego pieczenia, a jest już mocno rumiane, to możecie je przykryć folią aluminiową, co powstrzyma dalsze przypiekanie i pozwoli ciastu się dopiec.
Ciasto z truskawkami na tortownicę 26 cm
Składniki
170 g masła
220 g drobnego cukru
15 g cukru waniliowego
4 jajka
260 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soku z cytryny
550 g truskawek
do posypania
cukier puder
Wykonanie
truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, a następnie przekroić na pół
masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą, jasną masę
następnie, dodając jajka, dalej ucierać
dodać przesiane mąki z proszkiem i sok z cytryny
formę wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz owinąć folią aluminiową (gdyby wyciekło trochę soku z truskawek, folia zapobiegnie jego kapaniu i przypalaniu)
wlać ciasto do formy, na górze rozłożyć truskawki, koniecznie krojeniem do góry
piec w 180°C przez 90-100 min lub do momentu gdy ciasto ładnie wyrośnie, będzie złotobrązowe, a wbity patyczek będzie suchy (być może wystarczy Wam już 60 min pieczenia)
lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem
Opublikowano: 24 maja 2014
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Wiejskie ciasto z gruszkami
Tort tiramisu
Tarta waniliowo-cytrynowa
Mini tosty z twarożkiem chrzanowym
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/ciasto-z-truskawkami