Wykonanie

Ucierane ciasto z
truskawkami to letnia klasyka i
absolutny mus w sezonie
truskawkowym.To jest pełne
truskawek i bardzo proste w wykonaniu. Najlepsze posypane
cukrem pudrem.Czas pieczenia może być różny, ze względu na Wasz piekarnik. Być może wystarczy Wam już 60 min pieczenia, a być może potrzebne będzie 100 min. U mnie ciasto to piecze się dość długo. Najpewniejszą metodą jest sprawdzić stan ciasta drewnianym patyczkiem – gdy wbity patyczek będzie suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe. Z zewnątrz powinno mocno wyrosnąć i być złotobrązowe.Jeśli patyczek jest wciąż mokry i ciasto wymaga dalszego pieczenia, a jest już mocno rumiane, to możecie je przykryć folią aluminiową, co powstrzyma dalsze przypiekanie i pozwoli ciastu się dopiec.Ciasto z
truskawkami na tortownicę 26 cmSkładniki170 g
masła220 g drobnego
cukru15 g
cukru waniliowego4
jajka260 g
mąki pszennej30 g
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soku z cytryny550 g
truskawekdo posypania
cukier puderWykonanie
truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, a następnie przekroić na pół
masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na gładką i puszystą, jasną masęnastępnie, dodając
jajka, dalej ucieraćdodać przesiane
mąki z proszkiem i
sok z cytrynyformę wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz owinąć folią aluminiową (gdyby wyciekło trochę soku z
truskawek, folia zapobiegnie jego kapaniu i przypalaniu)wlać ciasto do formy, na górze rozłożyć
truskawki, koniecznie krojeniem do górypiec w 180°C przez 90-100 min lub do momentu gdy ciasto ładnie wyrośnie, będzie złotobrązowe, a wbity patyczek będzie suchy (być może wystarczy Wam już 60 min pieczenia)lekko ciepłe ciasto posypać
cukrem pudrem


Opublikowano: 24 maja 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Wiejskie ciasto z
gruszkami
Tort tiramisu
Tarta waniliowo-cytrynowa

Mini tosty z
twarożkiem chrzanowymPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus