Wykonanie
« Wspólne gotowanie z formułą - ...Bułeczki
śniadaniowe »Nie macie jeszcze dość truskawek? ;) Ja ani trochę. Dlatego przyłączyłam się do wspólnego wypiekania organizowanego przez Agnieszkę . Ciasto wyszło za słodkie, ale bardzo puszyste i smaczne. Na pewno je powtórzę w wersji pełnoziarnistej, bezcukrowej i z większą ilością
owoców :)
CIASTO UCIERANE Z
TRUSKAWKAMIskładniki na tortownicę o śr. 22cm (u mnie kwadratowa foremka 24x24cm)- 200g
masła- 200g
cukru- 1 op
cukru waniliowego- 3
jajka- 200g
mąki pszennej- 50g
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 1/2 szkl pokrojonych
truskawek (lub więcej)-
cukier puder do posypaniaRozgrzać piekarnik do 180°C.
Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia.Do miski wsypać
cukier i
cukier waniliowy.Wbić
jajka i utrzeć na puszystą, jasną masę.Przesiać do masy
mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z
proszkiem do pieczenia, dokładnie wszystko wymieszać.Dalej mieszając, wlewać powoli
masło.Jeszcze chwilkę ucierać.Przełożyć do przygotowanej foremki (wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej
mąką).Na wierzchu ułożyć przygotowane
owoce.Piec 45 minut lub do suchego patyczka.Po ostudzeniu ewentualnie posypać
cukrem pudrem (odpuściłam sobie, bo ciasto już i tak było za słodkie).
źródło: blog Kuchniamaryny
Kto jeszcze piekł?Agnieszka z bloga KuchniamarynyBożena z bloga Moje domowe kucharzenieDorota z bloga Moje Małe CzarowanieJoanna z bloga Różowa kuchniaMagdalena z bloga Czary-gary w kuchni~~~środa, 25 czerwca 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze