Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu«
Boczek pieczonyCiasto ... »Lubicie domowe pieczywo? Bo My bardzo.I tak już dłuższy czas poszukuję,eksperymentuję w znalezieniu przepisu idealnego na chlebek domowej produkcji.Muszę przyznać że jeszcze nie piekłam
chleba na zakwasie ale myślę że to nastąpi w niedługim czasie.Ale puki co znalazłam wreszcie przepis na pyszny,szybki.zachowujący swoje walory na drugi dzień chlebek.Przepis znalazłam na blogu :"Moje wypieki" i lekko zmodyfikowałam.Z podanej porcji wychdzi duży bochenek
chleba.

Składniki:150 ml ciepłego
mleka300 ml ciepłej
wody3 dkg roztopionego
masła1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli1 saszetka
drożdży suchych50 dkg
mąki pszennej20 dkg
mąki razowej z ziarnami ( można dać całość
mąki pszennej)Wykonanie:W dużej misce mieszamy
mąkę z
solą i
masłem.Dosypujemy
drożdże i
cukier a następnie dolewamy
wodę i
mleko.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( ciasto wychodzi dość rzadkie ale staramy się nie dosypywać
mąki)Przykrywamy ciasto ściereczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu uderzamy w ciasto 2
razy pięścią ( odgazowujemy je),lekko wyrabiamy i formujemy z ciasta owalny bochenek.Układamy bochenek na blaszkę opruszoną
mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na 30min.Po podrośnięciu nacinamy bocheneczek
ostrym nożem w kilku miejscach.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 min. a następnie redukujemy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20-25 min.Po upieczeniu studzimy na kratce.Smacznego :)czwartek, 06 lutego 2014, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter