Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu«
Ciasteczka ze szprycy ...Rogaliki warstwowe ... »Jedno z rodzinnych tradycyjnych ciast.Szarlotka lekko wzbogacona o dwukolorowe ciasto i piankę z dodatkiem
kisielu :)Ciasto pięknie Prezenkuje
porę jesieni,swoimi kolorami i
smakami:)

Składniki:Na ciasto:40 dkg
mąki pszennej1 całe
jajko3
żółtka10 dkg.mielonych
migdałów17 dkg
cukru pudru25 dkg
masła2 płaskie łyżki
kakao ciemnego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:10
jabłek2 łyżki
cukru kryształu1/2 łyżeczki
cynamonu3
białka7 dkg
cukru kryształu1
kisiel w proszkuWykonanie:
Mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiać na stolnicę,dodać
masło i dobrze razem posiekać.Następnie dodajemy mielone
migdały,jako,
żółtka i dobrze zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy
kakao i zagniatamy do czasu dokładnego połączenia się.Przygotowane ciasto zawijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 30-40 min.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,dodajemy 2 łyżki
cukru kryształu i 1/2 łyżeczkę
cynamonu,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min.Schłodzone białe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 min.Na podpieczone ciasto nakładamy
jabłka odciśnięte z soku.Z
białek ubijamy sztywną pianę,dodajemy
cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca i nie będzie drobinek
cukru wówczas dodajemy
kisiel i ubijamy aż wszystko się połączy.Gotową pianę wykładamy na
jabłka.Ciasto ciemne ścieramy na grubej tarce na pianę (po całości ciasta).Pieczemy około 40-50 min. w 180°C.Smacznego!!!

niedziela, 03 listopada 2013, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter