Wykonanie
Bułeczki idealne do zabrania do pracy,na piknik,w podróż lub poprostu do zjedzenia w domu :)Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.Nie
tracą na smaku na drugi dzień a po odgrzaniu w piekarniku lub mikrofali smakują identycznie jak zaraz po upieczeniu.Urok tych bułeczek tkwi w tym że możemy nadziać je tym na co mamy ochotę,mogą to być same
pieczarki,
parówka lub dowolna kompozycja kilku składników.

Ciasto ( na 8 bułeczek) :4o dkg
mąki pszennej10 dkg
mąki razowej1/2 szkl
mleka letniego1/2 szkl
wody letniej1
jajko1/2 łyżeczki
soli2 szczypty
papryki mielonej2 łyżki
oliwy z oliwek2 dkg
drożdży świeżych lub 1 dkg
drożdży suchychNadzienie:1
cebula25 dkg
pieczarek25-30 dkg
kiełbasy zwyczajnej1/2
papryki1 kulka
mozzarelli10 dkg
sera żółtego2 łyżki
olejusól i
pieprzmieszanka przypraw do kuchni włoskiejdo posypania:tarty
parmezan lub
prażona cebulkajajko do posmarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Jeżeli używamy świeżych
drożdży należy zrobić rozczyn.
Mąkę mieszamy z suchymi
drożdżami,następnie dodać
sól,
paprykę,
jajko,
mleko,
wodę i wyrobić.Na końcu dodajemy
oliwę i dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki.Gotowe ciasto odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości)Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 8 części.Każdą część rozwałkowujemy na owalny placek,nakładamy farsz,zlepiamy jak pierogi i formujemy bułeczkę.Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia ( bułeczki układamy klejeniem pod spód)Odstawiamy na 20 min do podrośnięcia a następnie smarujemy
jajkiem,posypujemy
parmezanem i pieczemy w 190°C około 20-25 min.Farsz:Na rozgrzany
olej dajemy pokrojoną w kostkę
kiełbasę,podsmażamy chwilkę i dodajemy pokrojoną
cebulę i
pieczarki w ósemki,doprawiamy
solą i
pieprzem i wszystko razem dusimy około 5 min.Na gotowe placki ciasta układamy po 2 łyżki
pieczarek z
kiełbasą,kilka paseczków
papryki,kawałek
mozzarelli i
sera żółtego.Wszystko posypujemy mieszankom przypraw do kuchni włoskiej.Zalepiamy bułeczki.