ßßß Cookit - przepis na " Bułki z nadzieniem "

" Bułki z nadzieniem "

nazwa

Wykonanie

Bułeczki idealne do zabrania do pracy,na piknik,w podróż lub poprostu do zjedzenia w domu :)
Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.Nie tracą na smaku na drugi dzień a po odgrzaniu w piekarniku lub mikrofali smakują identycznie jak zaraz po upieczeniu.
Urok tych bułeczek tkwi w tym że możemy nadziać je tym na co mamy ochotę,mogą to być same pieczarki,parówka lub dowolna kompozycja kilku składników.
Ciasto ( na 8 bułeczek) :
4o dkg mąki pszennej
10 dkg mąki razowej
1/2 szkl mleka letniego
1/2 szkl wody letniej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty papryki mielonej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 dkg drożdży świeżych lub 1 dkg drożdży suchych
Nadzienie:
1 cebula
25 dkg pieczarek
25-30 dkg kiełbasy zwyczajnej
1/2 papryki
1 kulka mozzarelli
10 dkg sera żółtego
2 łyżki oleju
sól i pieprz
mieszanka przypraw do kuchni włoskiej
do posypania:tarty parmezan lub prażona cebulka
jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Ciasto:
Jeżeli używamy świeżych drożdży należy zrobić rozczyn.
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami,następnie dodać sól,paprykę,jajko,mleko,wodę i wyrobić.Na końcu dodajemy oliwę i dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości)
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 8 części.
Każdą część rozwałkowujemy na owalny placek,nakładamy farsz,zlepiamy jak pierogi i formujemy bułeczkę.Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia ( bułeczki układamy klejeniem pod spód)
Odstawiamy na 20 min do podrośnięcia a następnie smarujemy jajkiem,posypujemy parmezanem i pieczemy w 190°C około 20-25 min.
Farsz:
Na rozgrzany olej dajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę,podsmażamy chwilkę i dodajemy pokrojoną cebulę i pieczarki w ósemki,doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem dusimy około 5 min.
Na gotowe placki ciasta układamy po 2 łyżki pieczarek z kiełbasą,kilka paseczków papryki,kawałek mozzarelli i sera żółtego.Wszystko posypujemy mieszankom przypraw do kuchni włoskiej.Zalepiamy bułeczki.
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/11/Bulki-z-nadzieniem.html