Wykonanie
W odpowiedzi na Wasze pytania zadawane mi w mailach, o przepisy na dania z
kiełbasą dzisiaj prezentuję jeden z nich. Do wykonania tego dania można wykorzystać
ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia i będzie ono w stuprocentach daniem jednogarnkowym. Oprócz
kiełbasy i
ziemniaków są tu również
pomidory,
cebula oraz
oliwki więc nie musimy już kombinować z surówkami.

Ilość porcji – 2Czas wykonania – 60 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:2
kiełbasy (drobiowa, wieprzowa lub biała)4-6 niewielkiej wielkości
ziemniaki1 gałązka
pomidorków scherry1 mała
cebula pokrojona w grube piórka1 ząbek
czosnku6 zielonych
oliwek bez pestek (pokrojone na pół)2 małe
listki laurowe½ łyżeczki suszonego
rozmarynu i ewentualnie 1 gałązka świeżegoskórka z połowy
cytryny1 łyżka
oliwy z oliweksól świeżo mielona

Sposób wykonania:
ziemniaki gotujemy w łupinach około 25 min. od momentu zagotowania
wody, przestudzone obieramy i kroimy w ćwiartki ( użyłam w tym wypadku
ziemniaków gotowanych ponieważ jednym ze składników są
pomidory,które zawierają kwasy, a surowe
ziemniaki w środowisku kwaśnym nie miałyby szansy odpowiednio się zapiec, krótko mówiąc byłyby twarde),
czosnek obieramy, kroimy w plasterki,do miski wlewamy
olej, dodajemy suszony
rozmaryn oraz
czosnek, wrzucamy
ziemniaki i obtaczamy je w mieszaninie, odstawiamy,
kiełbasę nacinamy z obu stron ukośnie,rozgrzewamy piekarnik do 200 ºC, w naczyniu żaroodpornym układamy
ziemniaki z
rozmarynem i
czosnkiem, następnie
kiełbasę, pomiędzy wciskamy
cebulę,
oliwki i
liście laurowe,
ziemniaki oprószamy
solą,wstawiamy do piekarnika na około 20 min,po tym czasie dodajemy
pomidory i całość posypujemy
skórką z cytryny,wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 min.