Wykonanie
To danie jest ciekawą propozycją na urozmaicenie naszego menu obiadowego a już na pewno jest fajnym i sprawdzonym przepisem na imprezę. Wszystko można przygotować przed przyjściem gości, wstawić do piekarnika, podać i cieszyć się miłą atmosferą zbierając pochwały za dostarczoną rozkosz dla podniebienia. To moja autorska kombinacja ale sprawdzona na rodzinie i znajomych.Składniki:( na 4 osoby)-
filet z piersi kurczaka,- 2
pory (tylko białe części),- 1
pomidor,-
ser mozarella,- 3 łyżki białego,
wytrawnego wina,- 6 duzych
ziemniaków,- ½ łyżeczki
przyprawy do dań z
ziemniaków,- 1
jajko,-
mąka pszenna (3-4 łyżki)-
sól i
pieprz,
papryka słodka,-
bazylia (najlepiej świeża),-
olej- 3 łyżeczki
masła- posiekany
koperek
Sposób wykonania:I Smażymy placki ziemniaczane
ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce,dodajemy
mąkę,
jajko,
przyprawę do dań z
ziemniaków, szczyptę
soli,
pieprzu i
koperek, na rozgrzanym
oleju smażymy placki z obu stron,usmażone placki układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.II Przygotowujemy
porapor należy przeciąć wzdłuż i dobrze umyć a następnie pokroić w pół talarki, na patelni rozpuścić 2 łyżeczki
masła i smażyć
por delikatnie , mieszając żeby się nie przypalił,następnie dolewamy
wino , jak
wino odparuje przyprawiamy
solą i
pieprzem.tak przygotowanego
pora układamy na plackach ziemniaczanych,III Smażymy
piersi kurczakafilet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na grube plastry,plastry rozbijamy delikatnie żeby nie naruszyć struktury
mięsa (najlepiej używając foli spożywczej),oprószamy
solą,
pieprzem i
papryką, na rozgrzanym
oleju z dodatkiem 1 –ej łyżeczki
masła smażymy fileciki,usmażone fileciki układamy na usmażonych porach,Następnie: na fileciki kładziemy plasterek
pomidora i plaster
sera mozzarella,posypujemy
solą,
pieprzem i
bazyliącałość wstawiamy do piekarnika na 15 min. aż
ser się rozpuści.Podajemy z ulubioną surówką lub gotowanymi warzywami.Życzę smacznego i pozdrawiam.