Wykonanie

SPÓD:
MĄKA PSZENNA (100G)MĄKA PSZENNA/ŻYTINA PEŁNOZIARNISTA (100g)MASŁO (zimne!) (80g)2
ŻÓŁTKASÓL (szczypta)
CUKIER WANILIOWY (2 łyżki)
AROMAT WANILIOWY (kilkanaście kropli)SKÓRKA STARTA Z 1/2
CYTRYNYNADZIENIE I SOS
CYTRYNOWY:ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTY
SOK Z CYTRYNY (200ml – ok 4 duże
cytryny)
WODA MINERALNA (ok 100ml)SKÓRKA STARTA Z 2
CYTRYNMĄKA ZIEMNIACZANA (2 łyżki)
CUKIER TRZCINOWY (ok 100-120g)MASŁO (ok 100g)1
LASKA WANILII1
JAJKO4
ŻÓŁTKABRANDY (ok 50ml)PIANA JAJECZNA:6
BIAŁEKCUKIER PUDER (250g)
MĄKA ZIEMNIACZANA (3 łyżeczki)+FOLIA ALUMINIOWASPÓD:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy szczyptę
soli,
cukier, aromat, posiekane nożem
masło i rozcieramy składniki by powstały grudki, dodajemy
żółtka,
skórkę z cytryny,
wodę i szybko zagniatamy ciasto (może być półsypkie, ważne by nie wyrabiać go zbyt długo bo będzie twarde i niesmaczne). Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażarce ok 30 minut. Formę do tarty wysmarowywujemy
masłem i wylepiamy
ciastem. Podpiekamy w 200* ok 15 minut.NADZIENIE:Do rondelka wlewamy przecedzony przez sitko
sok z cytryny, dodajemy
wodę,
cukier,
skórkę z cytryny, podgrzewamy by
cukier się rozpuścił. Odstawiamy z ognia, do gorącej masy dodajemy powoli
mąkę ziemniaczaną i mieszamy energicznie rózgą by nie powstały grudki. Dodajemy pokrojone na kawałeczki
masło,
jajko,
żółtka, mieszamy (jeśli masa jest bardzo rzadka, możemy jeszcze chwilę ją popodrzewać starając się jednak nie doprowadzać całości do wrzenia).PIANA:W misce ubijamy
białka mikserem na sztywną pianę, po czym powoli (po 1 łyżce) dodajemy
cukier i
mąkę cały czas ubijając.*BY PIANA DOBRZE SIĘ UBIŁA:– miska do której wbijamy
białka musi być całkowicie sucha i najlepiej plastikowa.– należy uważać by przy wbijaniu
białek w misce nie znalazły się nawet śladowe ilości
żółtek!– nie wolno zacząć dodawać
cukru zanim
białka dobrze się ubiją ;
cukier dodajemy bardzo powoli!2/3 masy cytrynowej wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu rozprowadzamy pianę jajeczną. Pieczemy ok 20-25 minut w temp 180*. Studzimy i schładzamy w lodówce ok 1-2h.KREM:Do pozostałej części masy cytrynowej dolewamy
brandy, ziarenka wyłuskane z
laski wanilii i samą
laskę wanilii pokrojoną w paski. Podgrzewamy by
alkohol nieco odparował. Gorącym sosem polewamy ciasto bezpośrednio przed podaniem Gotowe!.