ßßß Cookit - przepis na tarta cytrynowa z sosem cytrynowo-waniliowym z brandy

tarta cytrynowa z sosem cytrynowo-waniliowym z brandy

nazwa

Wykonanie

SPÓD:
MĄKA PSZENNA (100G)
MĄKA PSZENNA/ŻYTINA PEŁNOZIARNISTA (100g)
MASŁO (zimne!) (80g)
2 ŻÓŁTKA
SÓL (szczypta)
CUKIER WANILIOWY (2 łyżki)
AROMAT WANILIOWY (kilkanaście kropli)
SKÓRKA STARTA Z 1/2 CYTRYNY
NADZIENIE I SOS CYTRYNOWY:
ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTY SOK Z CYTRYNY (200ml – ok 4 duże cytryny)
WODA MINERALNA (ok 100ml)
SKÓRKA STARTA Z 2 CYTRYN
MĄKA ZIEMNIACZANA (2 łyżki)
CUKIER TRZCINOWY (ok 100-120g)
MASŁO (ok 100g)
1 LASKA WANILII
1 JAJKO
4 ŻÓŁTKA
BRANDY (ok 50ml)
PIANA JAJECZNA:
6 BIAŁEK
CUKIER PUDER (250g)
MĄKA ZIEMNIACZANA (3 łyżeczki)
+FOLIA ALUMINIOWA
SPÓD:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier, aromat, posiekane nożem masło i rozcieramy składniki by powstały grudki, dodajemy żółtka, skórkę z cytryny, wodę i szybko zagniatamy ciasto (może być półsypkie, ważne by nie wyrabiać go zbyt długo bo będzie twarde i niesmaczne). Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażarce ok 30 minut. Formę do tarty wysmarowywujemy masłem i wylepiamy ciastem. Podpiekamy w 200* ok 15 minut.
NADZIENIE:
Do rondelka wlewamy przecedzony przez sitko sok z cytryny, dodajemy wodę, cukier, skórkę z cytryny, podgrzewamy by cukier się rozpuścił. Odstawiamy z ognia, do gorącej masy dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i mieszamy energicznie rózgą by nie powstały grudki. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło, jajko, żółtka, mieszamy (jeśli masa jest bardzo rzadka, możemy jeszcze chwilę ją popodrzewać starając się jednak nie doprowadzać całości do wrzenia).
PIANA:
W misce ubijamy białka mikserem na sztywną pianę, po czym powoli (po 1 łyżce) dodajemy cukier i mąkę cały czas ubijając.
*BY PIANA DOBRZE SIĘ UBIŁA:
– miska do której wbijamy białka musi być całkowicie sucha i najlepiej plastikowa.
– należy uważać by przy wbijaniu białek w misce nie znalazły się nawet śladowe ilości żółtek!
– nie wolno zacząć dodawać cukru zanim białka dobrze się ubiją ; cukier dodajemy bardzo powoli!
2/3 masy cytrynowej wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu rozprowadzamy pianę jajeczną. Pieczemy ok 20-25 minut w temp 180*. Studzimy i schładzamy w lodówce ok 1-2h.
KREM:
Do pozostałej części masy cytrynowej dolewamy brandy, ziarenka wyłuskane z laski wanilii i samą laskę wanilii pokrojoną w paski. Podgrzewamy by alkohol nieco odparował. Gorącym sosem polewamy ciasto bezpośrednio przed podaniem Gotowe!
.
Źródło:http://thefoodtime.com/148-krucha-tarta-cytrynowa-z-sosem-cytrynowo-waniliowym-z-brandy