Wykonanie
Ciasteczka te są przepyszne! Chrupiące, z posmakiem
cytryny. Pracy z nimi niewiele, a wychodzi ich naprawdę spora ilość. I do tego ich żółty kolor - idealny na poprawę humoru w te jesienne dni. Polecam nie tylko do porannej
kawki. Nie bójcie się
oliwy, jej smak nie jest wyczuwalny.

Składniki:- 2
żółtka- 120ml
oliwy z oliwek (użyłam
oliwy z oliwek Carbonell)- 1 szklanka
mąki pszennej- 10 łyżek
mąki ziemniaczanej- 8-10 łyżek
cukru pudru- skórka otarta z połowy
cytryny- 20ml
soku z cytryny- ziarenka z połowy
laski wanilii (ew.
zapach waniliowy)- szczypta
soli
Żółtka zmiksować z
oliwą z oliwek na gładką emulsję. Stopniowo dodawać do przesianej
mąki pszennej,
mąki ziemniaczanej,
cukru pudru,
soli,
skórki z cytryny i ziarenkami
wanilii. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 40 minut (ew. wsadzić do zamrażalki na 20 minut).Piekarnik nagrzać do 180C.Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, pociąć na kwadraty (3cm x 3cm) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (
ciasteczka troszeczkę urosną). Przed wstawieniem do piekarnika, nakłuć widelcem. Piec 12-15 minut (w zależności od wielkości i grubości
ciastek), aż
ciasteczka lekko się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na chwilę na blasze do wystudzenia.Z przepisu wychodzi ok 3-4 blach
ciasteczek.Smacznego!

___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/Do przepisu użyłam delikatnej hiszpańskiej
oliwy z oliwek Carbonell, która otrzymałam w ramach współpracy od Pani Agaty.
Oliwa ta produkowana jest z
owoców pochodzących ze
słonecznego regionu Hiszpanii, czyli Andaluzji. To produkt wart polecenia tym wszystkim, którzy cenią sobie wysoką jakość przy jednoczesnym zachowaniu oryginalnego smaku potrawy. W jej skład wchodzi wyłącznie
oliwa z oliwek uzyskana bezpośrednio
z
owoców oraz
oliwa, która została poddana procesowi rafinacji. W wyniku pomieszania tych dwóch rodzajów
oliwy powstała delikatna odmiana Carbonell, która ma bardzo szerokie zastosowanie i może być wykorzystywana do smażenia, pieczenia, duszenia lub jako dodatek do
sosów i dressingów oraz jak widać do pieczenia słodkości :)
Oliwa Extra Virgin
marki Carbonell wytwarzana jest z najszlachetniejszych odmian hiszpańskich
oliwek. Należy ona do
grona najwyższej jakości
oliw z pierwszego tłoczenia, klasy Premium.* przepis pochodzi z Lawendowego Domu.