Wykonanie

Puree ziemniaczane :1 kg
ziemniaków ugotowanych,4 łyżki
masła,pół szklanki
mleka,50 g
sera żółtego,pół pęczku
koperku lub
pietruszki,
sól,
pieprz0,5 kg
mięsa mielonego,
cebula,
marchewka,4 ząbki
czosnku,
Sól,
pieprz,
suszone oregano,mielony
kmin rzymski,puszka
pomidorów,2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,pół puszki
kukurydzyNa patelni smażymy
cebulę ,startą
marchew i starte ząbki
czosnku.Dorzucamy
mięso przyprawy i smażymy,następnie blendujemy
pomidory z koncentratem i dolewamy do
mięsa. Całość musi odparować.
Ziemniaki gotujemy,odcedzamy.Ja tłukę je taka drewnianą kulą do ucierania ciasta parzonego.Dodajemy resztę składników i mieszamy aby puree było idealnie gładkie.Na spód naczynia do zapiekania wykładamy
mięso które posypujemy
kukurydzą. Na górę wykładamy puree ziemniaczane(można zrobić na górze fale widelcem dla ozdoby).Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.