ßßß

Naleśniki ok 30 sztuk:300 g mąki,6 jajek,825 ml mleka,3 łyżki roztopionego masła,szczypta soliFarsz:średniej wielkości kalafior,6 średnich ziemniaków,1 jajko,pół pęczku pietruszki,sól,pieprz,łyżka masła,200 g wędzonego boczku,cebula,pół szklanki bułki tartejPanierka:3 jajka,bułka tartą,olej do smażeniaMąkę przesiać do miski miksera dodać jajka, sól i połowę mleka-miksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.Dolewać resztę mleka w międzyczasie.Na samym końcu cukrem wlać masło.Naleśniki smażyć na natłuszczonet średnio rozgrzanej patelni o wymiarach 20 cm.Kalafior podzielić na różyczki,ziemniaki obrać pokroić w kostkę i ugotować razem warzywa do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzić i rozgnieść na puree dodając przyprawy,zioła i kawałek masła.Masę przestudzić.Boczek podsmażyć na patelni i cebule zeszklić-dorzucić do masy.Dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać dokładnie.Łyżkę farszu nakładamy na środek naleśniki i rozpłaszczamy.Zawijanie zaczynamy od boków które zakładamy do środka a następnie delikatnie rolujemy od dołu do góry.Panierujemy,smażymy na złoty kolor z obu stron.