ßßß Cookit - przepis na Serca drobiowe duszone w śmietanie z koperkiem

Serca drobiowe duszone w śmietanie z koperkiem

nazwa

Wykonanie

1,5 kg serc drobiowych
2 - 3 marchewki
śmietana 12 %
przyprawy : sól , pieprz czarny czy kolorowy w ziarenkach , ziele angielskie , liść laurowy , pieprz biały mielony, tymianek
4 -5 ząbków czosnku
pęczek koperku.
Serduszka czyścimy z żyłek i tłuszczu , przekrawamy na pół , bardzo dokładnie płuczemy i przekładamy do durszlaka. Następnie serca obgotowujemy w małym garnku aby pozbyć się
„burzyn”. Do drugiego garnka wlewamy ok. 2 l wody , solimy,
dodajemy listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego , ziarenka pieprzu
czarnego czy kolorowego. Po ok. 15 min. gdy serduszka obgotują się , przelewamy je do
durszlaka i płuczemy. Tak obgotowane wrzucamy do dużego garnka z gotującymi się
przyprawami. Następnie przygotowujemy zaczepkę ( aby zagęścić sos) : 9 łyżek mąki rozmieszać w ok. ¾ l zimnej wody ( przygotowaną zaczepkę zawsze wlewam do garnka przez gęste sitko, żeby nie było grudek ). Marchewkę kroimy w talarki i wrzucamy do sosu. Doprawiamy : dodajemy tymianek , biały pieprz. Kolejny etap to śmietana. Wlewamy do miseczki sos , który się właśnie gotuje , dodajemy śmietanę , mieszamy i przez sitko wlewamy do sosu w garnku.
Na końcu dodajemy pokrojony w talarki czosnek i część posiekanego koperku.
Wbrew pozorom przygotowanie dania nie jest czasochłonne . Mi zajęło to niecałe 2,5 godziny ( najgorsze jest oczyszczenie serc z żyłek i tłuszczu – zajmuje to ponad godzinę :( )
W związku z tym dobrze jest przygotować sobie serduszka wieczorem - dzień wcześniej aby następnego dnia w godzinę przygotować serduszka. Same serca powinny się gotować ok.30 min. - trzeba sprawdzać czy są już miękkie.
Duszone serca podajemy np. .: z kaszą jęczmienną z kiszonymi ogórkami , wszystko posypujemy
koperkiem.
Smacznego ;)
Źródło:http://taksobiegotuje.blox.pl/2014/01/Serca-drobiowe-duszone-w-smietanie-z-koperkiem.html