Wykonanie

1,5 kg
serc drobiowych2 - 3
marchewkiśmietana 12 %
przyprawy :
sól ,
pieprz czarny czy kolorowy w ziarenkach ,
ziele angielskie ,
liść laurowy ,
pieprz biały mielony,
tymianek4 -5 ząbków
czosnkupęczek
koperku.Serduszka czyścimy z żyłek i tłuszczu , przekrawamy na pół , bardzo dokładnie płuczemy i przekładamy do durszlaka. Następnie
serca obgotowujemy w małym garnku aby pozbyć się„burzyn”. Do drugiego garnka wlewamy ok. 2 l
wody , solimy,dodajemy
listki laurowe, ziarenka
ziela angielskiego , ziarenka
pieprzuczarnego czy kolorowego. Po ok. 15 min. gdy serduszka obgotują się , przelewamy je dodurszlaka i płuczemy. Tak obgotowane wrzucamy do dużego garnka z gotującymi się
przyprawami. Następnie przygotowujemy zaczepkę ( aby zagęścić sos) : 9 łyżek
mąki rozmieszać w ok. ¾ l zimnej
wody ( przygotowaną zaczepkę zawsze wlewam do garnka przez gęste sitko, żeby nie było grudek ).
Marchewkę kroimy w talarki i wrzucamy do sosu. Doprawiamy : dodajemy
tymianek ,
biały pieprz. Kolejny etap to
śmietana. Wlewamy do miseczki sos , który się właśnie gotuje , dodajemy
śmietanę , mieszamy i przez sitko wlewamy do sosu w garnku.Na końcu dodajemy pokrojony w talarki
czosnek i część posiekanego
koperku.Wbrew pozorom przygotowanie dania nie jest czasochłonne . Mi zajęło to niecałe 2,5 godziny ( najgorsze jest oczyszczenie
serc z żyłek i tłuszczu – zajmuje to ponad godzinę :( )W związku z tym dobrze jest przygotować sobie serduszka wieczorem - dzień wcześniej aby następnego dnia w godzinę przygotować serduszka. Same
serca powinny się gotować ok.30 min. - trzeba sprawdzać czy są już miękkie.Duszone
serca podajemy np. .: z
kaszą jęczmienną z
kiszonymi ogórkami , wszystko posypujemy
koperkiem.




Smacznego ;)