ßßß Cookit - przepis na Drożdżowiec ze śliwkami Ewy Wachowicz

Drożdżowiec ze śliwkami Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się drożdżowca ze śliwkami i koniecznie, koniecznie kruszonką :) Taki przepis kiedyś wypatrzyłam w jednym z programów Ewy Wachowicz. Poszperałam po jej stronie, odnalazłam i nie zawahałam się go upiec. Wyszedł smaczny, nie za słodki, z duuużą ilością owoców co powoduje, ze całość jest wilgotna i w końcu ta moja kochana kruszonka :) Przepis z ewawachowicz.pl .
Składniki na ciasto : ( robiłam z połowy porcji, przepis podaję w całości zgodnie z oryginałem )
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
1 szklanka mleka
1/2 kg mąki
40 g masła
1 jajo ( na połowę porcji ciasta dałam 1 jajko, ciasto było dość mokre )
skórka z 1 cytryny ( pominęłam, dodałam mieszankę przypraw korzennych Kamisa )
Kruszonka :
150 g mąki
100 g cukru
80 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
Ponad to :
1 i 1/2 kg śliwek
50 g płatków migdałowych
Drożdże , cukier, letnie mleko i 1 łyżkę mąki mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem aż zaczną pracować.
Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Masło roztapiamy, studzimy.
W wyrośniętym cieście robimy dołek. Dodajemy roztopione masło, skórkę z cytryny i jajko. Ponownie wyrabiamy aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę o wymiarach 40x28 cm. Ja piekłam ( z połowy porcji ) w blaszcze o wymiarach 25x25 cm. Na wierzchu układamy śliwki przecięte na pół, wybrzuszeniami do dołu. Wierzch owoców posypujemy płatkami migdałowymi.
Do miski wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę. Rozcieramy składniki w palcach tak aby się połączyły a konsystencja całości była grudkowata. Posypujemy wierzch ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50°C aby ciasto podrosło. Ja nie czekałam zbyt długo ok 10-15 minut urosło znacznie podczas pieczenia choć nie jest to ciasto należące do wysokich. Następnie podwyższamy temp. do 200°C i pieczemy 20-25 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Drozdzowiec-ze-sliwkami-Ewy-Wachowicz.html