Wykonanie
Ten przepis należy do gatunku klasyki. Możemy go modyfikować według własnychupodobań. Ja użyłam
pieczarek ale można je zastąpić innymi
grzybami np.
kurkami.
Makaron również można zastosować inny, dlatego w spisie składników nienarzucam jego rodzaju.
Sos jest kremowy w smaku, delikatnie
winny. Aromatucałości nadaje oczywiście
pietruszka. Polecam to danie na szybki obiad lubkolację.

Ilość porcji – 4Czas wykonania – 20 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:200 g
makaronu200 g
pieczarek1 pęczek posiekanej
pietruszki1 ząbek
czosnku przeciśniętego przez praskę½ szklanki
śmietany 18 %¼ szklanki
białego winasólpieprz2 łyżki
oliwy z oliwekSposób wykonania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazań producenta a w tym czasie: na
oliwę wrzucamy
czosnek i ¾ posiekanej
pietruszki (resztę zostawiamy doposypania potrawy), podsmażamy chwilkę,dodajemy
pieczarki, podsmażamy lekko, dodajemy
wino,kiedy
wino odparuje wlewamy
śmietanę i dodajemy dwie łyżki
wody, w której gotował się
makaron, doprawiamy
solą i
pieprzem,ugotowany i odcedzony
makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy
natką pietruszki.Inne propozycje:Fettuccine paglia e fieno z winnym
porem i
kurkamiMakaron z
cukinią i wędzonym
kurczakiemPenne ze
szpinakiem i
serem pleśniowym