ßßß
Skład na 4 porcje:1,5 litra wywaru warzywnego (skład: 2 litry wody, 500 g włoszczyzny, sól)150 ml śmietanki (najlepiej 12%)600 - 800 g kalafiorów2 łyżki mąkikopereknatka pietruszkisól i cukier do smakuSposób przygotowania:Wywar warzywny:Warzywa umyć, obrać, pokroić w małe paseczki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować na małym ogniu około 35 minut. Pod koniec gotowania posolić.Zupa kalafiorowa:Oczyszczony kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki, wrzucić do uprzednio przygotowanego wywaru, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Następnie Mąkę wymieszać ze śmietanką, wlać do zupy, zagotować i połączyć z posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Podawać z makaronem (mogą być świderki), grzankami, lanymi kluseczkami lub groszkiem ptysiowym.Smacznego :)Pozdrawiam, Czarnulka.