Wykonanie

Skład na 4 porcje:1,5 litra
wywaru warzywnego (skład: 2 litry
wody, 500 g
włoszczyzny,
sól)150 ml
śmietanki (najlepiej 12%)600 - 800 g
kalafiorów2 łyżki
mąkikopereknatka pietruszkisól i
cukier do smakuSposób przygotowania:
Wywar warzywny:Warzywa umyć, obrać, pokroić w małe paseczki i wrzucić do wrzącej
wody. Gotować na małym ogniu około 35 minut. Pod koniec gotowania posolić.Zupa kalafiorowa:Oczyszczony
kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki, wrzucić do uprzednio przygotowanego
wywaru, dodać
przyprawy i gotować do miękkości. Następnie
Mąkę wymieszać ze
śmietanką, wlać do zupy, zagotować i połączyć z posiekaną
zieleniną, doprawić do smaku. Podawać z
makaronem (mogą być świderki), grzankami, lanymi kluseczkami lub
groszkiem ptysiowym.Smacznego :)Pozdrawiam, Czarnulka.