ßßß Cookit - przepis na Wywar warzywny:

Wywar warzywny:

nazwa

Wykonanie

Skład na 4 porcje:
1,5 litra wywaru warzywnego (skład: 2 litry wody, 500 g włoszczyzny, sól)
150 ml śmietanki (najlepiej 12%)
600 - 800 g kalafiorów
2 łyżki mąki
koperek
natka pietruszki
sól i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Wywar warzywny:
Warzywa umyć, obrać, pokroić w małe paseczki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować na małym ogniu około 35 minut. Pod koniec gotowania posolić.
Zupa kalafiorowa:
Oczyszczony kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki, wrzucić do uprzednio przygotowanego wywaru, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Następnie Mąkę wymieszać ze śmietanką, wlać do zupy, zagotować i połączyć z posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Podawać z makaronem (mogą być świderki), grzankami, lanymi kluseczkami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)
Pozdrawiam, Czarnulka.
Źródło:http://zkuchnimojejbabci.bloog.pl/id,340933259,title,Zupa-kalafiorowa,index.html