ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

nazwa

Wykonanie

Skład na 4 - 5 porcji:
500 g schabu (może być z kością)
tłuszcz do smażenia
2 łyżki mąki
100 g szynki (najlepiej konserwowej)
50 g sera tartego
2 żółtka jaj
50 ml śmietany (najlepiej 18%)
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
Mięso umyć, odciąć kości, pokroić na kotlety i lekko rozbić tłuczkiem. Trochę zwilżyć je wodą, posypać przyprawami i obtoczyć w mące. Szynkę zmielić lub pokroić na bardzo małe kawałeczki. Wymieszać szynkę z żółtkami, startym serem i śmietaną. Na kotlety obsypane mąką położyć i lekko rozsmarować przygotowaną masę, posypać bułką tartą i wyrównać powierzchnię przyciskając ręką. Następnie włożyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, zarumienić, potem dosmażyć na małym ogniu. Podawać z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Smacznego :)
Pozdrawiam, Czarnulka.
oceń
tak 5 100%
nie 0 0%
Źródło:http://zkuchnimojejbabci.bloog.pl/id,340921762,title,Kotlet-schabowy-po-wroclawsku,index.html