Wykonanie
Czego na Waszym świątecznym
stole nie może zabraknąć? Po pierwsze - tradycyjnego koszyczka z pięknymi, kolorowymi pisankami. Po drugie - ciast i
czekoladowych zajączków. Dziś zapraszam Was na połączenie tych dwóch ostatnich elementów. Przepyszny, pulchniutki, leciutki, rozpływający się w ustach... sernik
śmietankowy. A żeby było jeszcze bardziej świątecznie - sernik przybrany jest w
czekoladowe kropki. Spróbujcie tej "zakropkowanej" propozycji.* przepis pochodzi z domowego zeszytu z przepisami, z moimi modyfikacjami

Czyż te kropki nie są urocze?

Sernik w kropeczki zachwyca nie tylko najmłodszych domowników...Składniki:
Czekoladowe ciasto:3 szklanki
mąki pszennej3
żółtka2 łyżki
serka naturalnego homogenizowanego3/4 szklanki
brązowego cukru1 łyżka
cukru waniliowego Delecta1/2 łyżki
masła czekoladowego250 g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta2 łyżki
kakaoMasa serowa:1 kg
sera białego zmielonego w wiaderku5
jajek1/2 kostki
margaryny (125 g) - miękka, nie z lodówki1 szklanka
cukru kryształ1
cukier waniliowy Delecta1 duży
budyń smak
śmietankowy DelectaPrzygotowanie:
Czekoladowe ciasto:
Margarynę roztapiamy w rondelku.
Mąkę,
żółtka,
kakao,
serek homogenizowany,
cukier,
cukier waniliowy Delecta oraz
proszek do pieczenia Delecta mieszamy przy pomocy łyżki w misce. Następnie wlewamy lekko wystudzoną
margarynę. Znów mieszamy (do wstępnego połączenia składników). Na koniec dodajemy
masło czekoladowe . Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1/2 godziny do schłodzenia w lodówce.Masa serowa:
Żółtka ucieramy (miksujemy) z
cukrem i
cukrem waniliowym Delecta. Dodajemy
margarynę i dalej ucieramy. Porcjami dodajemy
ser z wiaderka, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy
budyń śmietankowy Delecta, jeszcze chwilę miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno
białka. Następnie delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy masę
serową z
białkami.Całość:Przygotowaną (dużą , prostokątną formę) smarujemy
margaryną i obsypujemy
mąką. Opcjonalnie wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy nasze ciasto
czekoladowe. Odrywamy 2/3. Wykładamy nim dno naszej formy. Kawałek po kawałku, ugniatając ręką, tak aby nie było pustych miejsc. Następnie wylewamy na
czekoladowy spód delikatnie masę
serową. Z reszty ciasta formujemy w rękach małe kulki, lekko je spłaszczając. Układamy dowolnie (w odstępach) na
masie serowej.Sernik wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 65-70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do wystygnięcia w uchylonym lekko piekarniku (zapobiega to m.in. pęknięciom).Sernik najlepiej przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki.Smacznego