ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki

Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki

nazwa

Wykonanie

Czego na Waszym świątecznym stole nie może zabraknąć? Po pierwsze - tradycyjnego koszyczka z pięknymi, kolorowymi pisankami. Po drugie - ciast i czekoladowych zajączków. Dziś zapraszam Was na połączenie tych dwóch ostatnich elementów. Przepyszny, pulchniutki, leciutki, rozpływający się w ustach... sernik śmietankowy. A żeby było jeszcze bardziej świątecznie - sernik przybrany jest w czekoladowe kropki. Spróbujcie tej "zakropkowanej" propozycji.
* przepis pochodzi z domowego zeszytu z przepisami, z moimi modyfikacjami
Czyż te kropki nie są urocze?
Sernik w kropeczki zachwyca nie tylko najmłodszych domowników...
Składniki:
Czekoladowe ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
2 łyżki serka naturalnego homogenizowanego
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego Delecta
1/2 łyżki masła czekoladowego
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
2 łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg sera białego zmielonego w wiaderku
5 jajek
1/2 kostki margaryny (125 g) - miękka, nie z lodówki
1 szklanka cukru kryształ
1 cukier waniliowy Delecta
1 duży budyń smak śmietankowy Delecta
Przygotowanie:
Czekoladowe ciasto:
Margarynę roztapiamy w rondelku. Mąkę, żółtka, kakao, serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy Delecta oraz proszek do pieczenia Delecta mieszamy przy pomocy łyżki w misce. Następnie wlewamy lekko wystudzoną margarynę. Znów mieszamy (do wstępnego połączenia składników). Na koniec dodajemy masło czekoladowe . Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1/2 godziny do schłodzenia w lodówce.
Masa serowa:
Żółtka ucieramy (miksujemy) z cukrem i cukrem waniliowym Delecta. Dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Porcjami dodajemy ser z wiaderka, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy budyń śmietankowy Delecta, jeszcze chwilę miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Następnie delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy masę serową z białkami.
Całość:
Przygotowaną (dużą , prostokątną formę) smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Opcjonalnie wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy nasze ciasto czekoladowe. Odrywamy 2/3. Wykładamy nim dno naszej formy. Kawałek po kawałku, ugniatając ręką, tak aby nie było pustych miejsc. Następnie wylewamy na czekoladowy spód delikatnie masę serową. Z reszty ciasta formujemy w rękach małe kulki, lekko je spłaszczając. Układamy dowolnie (w odstępach) na masie serowej.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 65-70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do wystygnięcia w uchylonym lekko piekarniku (zapobiega to m.in. pęknięciom).
Sernik najlepiej przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Wielkanocny-sernik-smietankowy-w-czekoladowe.html