ßßß
Składniki:Na ciasto:3 łyżki mąki pszennej3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko3 łyżki cukru kryształ1 łyżeczka cukru waniliowegoNa krem czekoladowy:ok. 8 kostek czekolady mlecznej1/2 łyżki śmietanki 30%Na wierzch:cukier puder do posypaniasos wiśniowy lub ulubiony dżemPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego dość płytkiego i szerokiego naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką , aby nasz placek łatwo z niego wyciągnąć). Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty (, gdy placek podrośnie trzymamy go jeszcze chwilkę i sprawdzamy - czas zależy od mikrofali). W tym czasie rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy na desce i wycinamy nim kółka. Na połowę kółek nakładamy nasz krem czekoladowy (szybko). Na wierz kładziemy kółko bez kremu.Posypujemy cukrem pudrem i kładziemy odrobinę sosu wiśniowego lub ulubionego dżemu.W zależności od "formy" i wielkości kółek wyjdzie kilka ciasteczek. Mi wychodzi około 4-5, czyli w sam raz ;)Smacznego