ßßß

Dziś po raz kolejny bakłażan tym razem w postaci sałatki, która była moją kolacją w pracy. Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo"Miałam jeszcze jedno zdjęcie bakłażana z piekarnika ale chyba gdzieś wyparowało :)Składniki1 bakłażan70 g sera typu feta2 łyżki uprażonego słonecznika (w orginale orzeszki piniowe)2 ząbki czosnku1 łyżka octu jabłkowego1 łyżeczka mioduoregano, estragon, mięta (w miarę możliwości świeże)sól, pieprzoliwaWykonanieBakłażana pokroić w plasterki, posolić, odstawić, gdy puszczą sok wypłukać, osuszyć. Zmiażdżonym czosnkiem oraz połową pokrojonych ziół, solą, pieprzem i oliwą posmarować bakłażany. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. W occie rozpuścić szczyptę soli, dodać miód i pieprz, wlać oliwę i wymieszać. Bakłażna ułożyć, pokruszyć ser, obsypać słonecznikiem i resztą ziół, polać sosem.