Wykonanie


Dziś po raz kolejny
bakłażan tym razem w postaci sałatki, która była moją kolacją w pracy. Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo"Miałam jeszcze jedno zdjęcie
bakłażana z piekarnika ale chyba gdzieś wyparowało :)Składniki1
bakłażan70 g
sera typu
feta2 łyżki uprażonego
słonecznika (w orginale
orzeszki piniowe)2 ząbki
czosnku1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżeczka
mioduoregano,
estragon,
mięta (w miarę możliwości świeże)
sól,
pieprzoliwaWykonanie
Bakłażana pokroić w plasterki, posolić, odstawić, gdy puszczą sok wypłukać, osuszyć. Zmiażdżonym
czosnkiem oraz połową pokrojonych
ziół,
solą,
pieprzem i
oliwą posmarować
bakłażany. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. W occie rozpuścić szczyptę
soli, dodać
miód i
pieprz, wlać
oliwę i wymieszać.
Bakłażna ułożyć, pokruszyć
ser, obsypać
słonecznikiem i resztą
ziół, polać sosem.