ßßß

Inna owsianka dletego, że to miały być ciaskta amarantusowe:) już mieszając skłdniki wiedziałam że coś nie wyjdzie chociaż robiłam je nie pierwszy raz ale że w mojej kuchni nic się nie może zmarnować więc mieszanka ta jest doskonałym śniadaniem z dodatkiem mleka lub jogurtu, o zaletach amarantusa pewnie wiecie ale dla przypomnienia: ma więcej wapnia niż mleko-świetny dla alergików ze skazą białkową,więcej żelaza niż szpinak,magnezu niż czekolada, błonnika niż owies,wartościowe białko,nie zawiera glutenu.Przepis znalazłam TU trochę go zmodyfikowałam [i dlatego nie wyszły ciasteczka?:)]Składniki:100 g amarantusa ekspandowego (ja dałam ekologiczny)80 g mąki (pół na pół pełnoziernistai owsiana)80 g roztopionego masła1 białko jaja(ubite na pianę)50g orzechów laskowych (lub innych)50g łuskanych pestek słonecznika50g sezamu30g wiórek kokosowych50g płatków owsianych3 łyżki migdałów w słupkach3 łyżki żurawiny110g miodu lub syropu z agawy (ja dałam cukier brązowy i to chyba była przyczyna niezwiązania ciasteczek)szczypta soliWszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i mocno uklepujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 180 st C około 25 min (aż się zrumieni).