Wykonanie
Wszędzie
dynia, na każdym blogu mnie atakuje.Trochę pozazdrościłam, tak więc i u mnie wylądowała w piekarniku.Po drugiej próbie znalazłam genialne proporcje - ciasto jest delikatnie
cynamonowe i idealnie wilgotne :)
Pumpkin
cakeSKŁADNIKI (na formę 16 cm):2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego + 4 łyżki
wody1/5 szklanki oliwy/oleju3/4 szklanki puree
dyniowego1/2 rozgniecionego
bananaok. 6 łyżek
ksylitolu (bądź innego słodzidła)ok. 1 i 1/4 szklanki wody/mleka roślinnego1 płaska łyżeczka
sody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 szklanka
płatków owsianych błyskawicznych1 szklanka
mąki orkiszowej1/2 szklanki zmielonych
migdałów na wierzch: krem
daktylowo-
orzechowy,
maliny,
płatki kokosoweWYKONANIE:
Siemię lniane zalewamy
wodą i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie mieszamy je razem z oliwą/olejem, puree
dyniowym, rozgniecionym
bananem,
ksylitolem i
mlekiem roślinnym. W osobnej misce mieszamy
sodę,
proszek do pieczenia,
cynamon,
płatki owsiane,
mąkę orkiszową i zmielone
migdały. Składniki suche dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy całość. Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach. Podajemy np. z kremem
daktylowo-
orzechowym,
malinami i
płatkami kokosowymi.