ßßß Cookit - przepis na Wegański ziarnisty chlebek bananowo-dyniowy + INFO

Wegański ziarnisty chlebek bananowo-dyniowy + INFO

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry! Dziś przygotowałam dla Was chlebek pełen dobroci: płatków owsianych, jaglanych oraz gryczanych . Chlebek ten zawiera także mąkę kokosową . Jest odpowiedni także dla wegan, gdyż zamiast jajka użyłam połączenia wody oraz mielonego lnu, który - poza tym, że jest wspaniałą wegańską alternatywą dla jajka - jest pełen wartości odżywyczych oraz błonnika . Zamiast czekolady użyłam ziaren kakaowca, które wraz z bananem pobudzą mózg do działania oraz dodadzą energii na cały dzień. Na domiar tego, dynia oraz cynamon dodadzą temu wypiekowi wspaniałego jesiennego aromatu.
Ten chlebek bananowy zdecydowanie nie należy do najzwyklejszych, jednak swobodnie może konkurować z najpopularniejszą wersją tego wypieku (na którą przepis znajdziecie TUTAJ). Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu - wierzę, że zakochacie się w nim równie mocno, co ja.
Chciałam Was też prosić o polubienie FANPAGE Relish Meals na Facebook: musiałam usunąć poprzedni fanpage, gdyż niemożliwa była zmiana jego nazwy. Dlatego, jeśli chcecie być na bieżąco z blogiem, a także mieć wgląd w bardziej prywatne aspekty mojego życia (i gotowania), zapraszam Was do polubienia Relish Meals .
A za dwa dni zaczynam studia... Sama nie mogę w to uwierzyć. Drugi rok. Czas płynie? Czas pędzi.
/1 porcja/
- 30g płatków owsianych
- 20g płatków jaglanych
- 10g płatków gryczanych
- 10g mąki kokosowej
- 1/2 banana
- 2 łyżki puree dyniowego
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ziaren kakaowca
- 1 łyżka mielonego lnu + 2 łyżki ciepłej wody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 laski wanilii
- 1/4 szczypta cynamonu
Płatki owsiane, jaglane oraz gryczane zmielić na mąkę. Przesiać z mąką kokosową, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać wiórki kokosowe, ziarno kakaowca, ziarna z laski wanilii i "jajko" z mielonego lnu zmieszanego z wodą. Banana zblendować lub zmiażdżyć widelcem, a następnie połączyć z dynią oraz resztą składników. Masę przelać do zwilżonej kokilki i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podawać po ostudzeniu.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2015/09/weganski-ziarnisty-chlebek-bananowo.html