Wykonanie
Dzień dobry! Dziś przygotowałam dla Was chlebek pełen dobroci:
płatków owsianych, jaglanych oraz gryczanych . Chlebek ten zawiera także
mąkę kokosową . Jest odpowiedni także dla wegan, gdyż zamiast
jajka użyłam połączenia
wody oraz mielonego lnu, który - poza tym, że jest wspaniałą wegańską alternatywą dla
jajka - jest pełen wartości odżywyczych oraz błonnika . Zamiast
czekolady użyłam ziaren kakaowca, które wraz z
bananem pobudzą mózg do działania oraz dodadzą energii na cały dzień. Na domiar tego,
dynia oraz
cynamon dodadzą temu wypiekowi wspaniałego jesiennego aromatu.Ten chlebek
bananowy zdecydowanie nie należy do najzwyklejszych, jednak swobodnie może konkurować z najpopularniejszą wersją tego wypieku (na którą przepis znajdziecie TUTAJ). Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu - wierzę, że zakochacie się w nim równie mocno, co ja.Chciałam Was też prosić o polubienie FANPAGE Relish Meals na Facebook: musiałam usunąć poprzedni fanpage, gdyż niemożliwa była zmiana jego nazwy. Dlatego, jeśli chcecie być na bieżąco z blogiem, a także
mieć wgląd w bardziej prywatne aspekty mojego życia (i gotowania), zapraszam Was do polubienia Relish Meals .A za dwa dni zaczynam studia... Sama nie
mogę w to uwierzyć. Drugi rok. Czas płynie? Czas pędzi./1 porcja/
- 30g
płatków owsianych- 20g
płatków jaglanych- 10g
płatków gryczanych- 10g
mąki kokosowej- 1/2
banana- 2 łyżki puree
dyniowego- 1 łyżeczka
wiórków kokosowych- 1 łyżeczka ziaren kakaowca- 1 łyżka mielonego lnu + 2 łyżki ciepłej
wody- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/4
laski wanilii- 1/4 szczypta
cynamonuPłatki owsiane, jaglane oraz gryczane zmielić na
mąkę. Przesiać z
mąką kokosową,
proszkiem do pieczenia i
sodą. Dodać
wiórki kokosowe, ziarno kakaowca, ziarna z
laski wanilii i "
jajko" z mielonego lnu zmieszanego z
wodą.
Banana zblendować lub zmiażdżyć widelcem, a następnie połączyć z
dynią oraz resztą składników. Masę przelać do zwilżonej kokilki i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podawać po ostudzeniu.