Wykonanie

Składniki na ciasto:1 szklanka
mąki pszennej100 g
masła1
jajkosólSkładniki na farsz:
szpinak mrożonyduża
cebula3 ząbki
czosnkuser fetaser pleśniowy Lazurtarty
ser mozzarellakostka rosołowamały
jogurt naturalny0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej,
pieprzoliwaSposób przygotowania:Ciasto:
Mąkę przesiać, posiekać z
masłem dodać
sól i
jajko. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, schować do lodówki na 40 minut.Ciasto wyłożyć na blaszkę, uformować brzegi. Ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku ok 15 minut, w temperaturze 180 C.Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na złoty kolor. Dodać
szpinak,
kostkę rosołową rozpuszczoną w 3 łyżkach
wody, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
jogurt. Doprawić gałką i
pieprzem, dokładnie wymieszać. Pod koniec gotowania dodać
ser feta i pleśniowy pokrojony w kostkę.Farsz wykładamy na tartę i posypujemy
startym serem mozzarellą. Piec w piekarniku ok 25 minut w temperaturze 180C.