Wykonanie
Skład:
pierś z kurczakasuszone pomidory - pół słoiczka
bazylia - garść
czosnek - 3 ząbki
ziemniaki - ok 8 szt.
pomidorki koktajlowe - garść
zioła prowansalskiesól i
pieprzSos:
ser Lazur błękitny - 2 sztuki
masło - łyżkaświeża
bazylia - garść
jogurt naturalny - 1 szklanka
Filetujemy
pierś z kurczaka i przyprawiamy ją
solą i
pieprzem.
Siekamy
bazylię,
czosnek i
suszone pomidory i mieszamy ze sobą. Gotowy farsz układamy na filecie i zawijamy go w rulonik, który nakłuwamy wykałaczkami, żeby się nie rozwalił.Powtarzamy czynność na wszystkich filetach i układamy roladki na patelni.
Obsmażamy
kurczaka aż do zarumienienia i układamy w żaroodpornym naczyniu, które wstawiamy do piekarnika (180*) na około 40-60 minut.
Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy ok 15 minut. Odlewamy
wodę i wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, na wierzch dodajemy odrobinę
masła i posypujemy
ziołami prowansalskimi.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i rzucamy na
ziemniaki, po czym wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
W tym czasie zajmiemy się sosem.Do garnuszka wrzucamy 2
serki błękitne, dodajemy łyżkę
masła i topimy. Po roztopieniu dodajemy posiekaną
bazylię,
jogurt i mieszamy ze sobą. Blenderujemy, aby sos uzyskał jednolitą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go odrobiną
mąki.
Gotowe danie wyjmujemy na talerzyk i polewamy sosem.Do dekoracji możemy użyć
płatków migdałów,
bazylię i... GOTOWE!
SMACZNEGO! :)