ßßß
Skład:pierś z kurczakasuszone pomidory - pół słoiczkabazylia - garśćczosnek - 3 ząbkiziemniaki - ok 8 szt.pomidorki koktajlowe - garśćzioła prowansalskiesól i pieprzSos:ser Lazur błękitny - 2 sztukimasło - łyżkaświeża bazylia - garśćjogurt naturalny - 1 szklanka
Filetujemy pierś z kurczaka i przyprawiamy ją solą i pieprzem.
Siekamy bazylię, czosnek i suszone pomidory i mieszamy ze sobą. Gotowy farsz układamy na filecie i zawijamy go w rulonik, który nakłuwamy wykałaczkami, żeby się nie rozwalił.Powtarzamy czynność na wszystkich filetach i układamy roladki na patelni.
Obsmażamy kurczaka aż do zarumienienia i układamy w żaroodpornym naczyniu, które wstawiamy do piekarnika (180*) na około 40-60 minut.
Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy ok 15 minut. Odlewamy wodę i wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, na wierzch dodajemy odrobinę masła i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i rzucamy na ziemniaki, po czym wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.

W tym czasie zajmiemy się sosem.Do garnuszka wrzucamy 2 serki błękitne, dodajemy łyżkę masła i topimy. Po roztopieniu dodajemy posiekaną bazylię, jogurt i mieszamy ze sobą. Blenderujemy, aby sos uzyskał jednolitą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go odrobiną mąki.
Gotowe danie wyjmujemy na talerzyk i polewamy sosem.Do dekoracji możemy użyć płatków migdałów, bazylię i... GOTOWE!
SMACZNEGO! :)