ßßß
SKŁADNIKI:2 pstrągi tęczowe, (u mnie z Biedronki, wyczyszczone, wypatroszone,)1 cytryna,½ limonki,5 ząbków czosnku,sól, pieprz,pęczek świeżej pietruszki,mąka,olej do smażenia,przyprawa zioła włoskie w młynku (KAMIS),WYKONANIE:Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy nadzienie jakim wypełnimy jej brzuch; ząbki czosnku kroimy na drobne kawałeczki, połówkę cytryny kroimy w plasterki. Rybę solimy i pieprzymy, ze strony zewnętrznej i wewnątrz. Doprawiamy ziołami w młynku, odrobiną suszonego chilli. Do tego wszystkiego do wnętrza wyciskamy pół limonki oraz pół cytryny. Do brzuszka wkładamy pozostałe składniki: pokrojony czosnek, potarganą pietruszkę oraz plasterki cytryny. Tak napakowaną rybę wstawiamy na jakąś godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy obtoczoną w mące rybę na złoty kolor z obu stron. Podajemy wedle uznania z ziemniakami bądź frytkami.Szczerze powiem, że sama byłam zaskoczona efektem smakowym tego wykonania – nie potrzebowałam już żadnego dodatku do ryby – mogłabym zjeść samego pstrąga. Chyba ten eksperyment pomoże przemóc mi się do jedzenia ryb, bo jest to przecież niesamowicie zdrowie posunięcie!SMACZNEGO !!!