Wykonanie

Jesień to
pora na
kalafiora. W mojej kuchni
kalafior jesienią gości bardzo często, gdyż uwielbiam to warzywo. Przygotowuję go na różne sposoby i staram się nim najeść na cały rok. Dziś postanowiłam wykorzystać
kalafior do jesiennej zupy kremu. Polecam ją każdemu, kto nie przepada za
kalafiorem, a z racji zdrowia chce go wprowadzić do swojego menu. Jest pożywna, kremowa i dobrze rozgrzewa. U mnie była dziś w wersji wegetariańskiej, ale równie dobrze można przyrzadzić ją na wywarze mięsnym lub
mięsno - kostnym.SKŁADNIKI:- 1
kalafior- 2
marchewki- 2
pietruszki- 1 mały
jogurt naturalny- 2 kopiaste łyżki
mąki- 2
kostki rosołowe-
sól,
pieprz,
chiliSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:1. Zagotowujemy ok. 2 litry
wody z kostkami rosołowymi.2.
Kalafior,
marchewkę i
pietruszkę myjemy ,
kalafior dzielmy na różyczki,
marchewkę i
pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy na większe kawałki.3. Wkładamy warzywa do gotującej się
wody z rozpuszczonymi kostkami i gotujemy pod przykryciem do miękkości.4. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy
wywar, a warzywa miksujemy na krem.5. Dodajemy krem do
wywaru i ponownie gotujemy.6.
Jogurt mieszamy dokładnie z
maką, hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty zupy.7. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.8. Gotujemy ok. 5 min na małym ogienku, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, ewentualnie szczyptą
chili na rozgrzanie.9. Podajemy z grzankami, ptysiem, paluszkami z
ciasta frahcuskiego lub na swój ulubiony sposób.Smacznego!





