ßßß
Jesień to pora na kalafiora. W mojej kuchni kalafior jesienią gości bardzo często, gdyż uwielbiam to warzywo. Przygotowuję go na różne sposoby i staram się nim najeść na cały rok. Dziś postanowiłam wykorzystać kalafior do jesiennej zupy kremu. Polecam ją każdemu, kto nie przepada za kalafiorem, a z racji zdrowia chce go wprowadzić do swojego menu. Jest pożywna, kremowa i dobrze rozgrzewa. U mnie była dziś w wersji wegetariańskiej, ale równie dobrze można przyrzadzić ją na wywarze mięsnym lub mięsno - kostnym.SKŁADNIKI:- 1 kalafior- 2 marchewki- 2 pietruszki- 1 mały jogurt naturalny- 2 kopiaste łyżki mąki- 2 kostki rosołowe- sól, pieprz, chiliSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:1. Zagotowujemy ok. 2 litry wody z kostkami rosołowymi.2. Kalafior, marchewkę i pietruszkę myjemy , kalafior dzielmy na różyczki, marchewkę i pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy na większe kawałki.3. Wkładamy warzywa do gotującej się wody z rozpuszczonymi kostkami i gotujemy pod przykryciem do miękkości.4. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy wywar, a warzywa miksujemy na krem.5. Dodajemy krem do wywaru i ponownie gotujemy.6. Jogurt mieszamy dokładnie z maką, hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty zupy.7. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.8. Gotujemy ok. 5 min na małym ogienku, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą chili na rozgrzanie.9. Podajemy z grzankami, ptysiem, paluszkami z ciasta frahcuskiego lub na swój ulubiony sposób.Smacznego!




