ßßß Cookit - przepis na 19. PRZEPIS NR 12 - ZUPA KREM Z KALAFIORA

19. PRZEPIS NR 12 - ZUPA KREM Z KALAFIORA

nazwa

Wykonanie

Jesień to pora na kalafiora. W mojej kuchni kalafior jesienią gości bardzo często, gdyż uwielbiam to warzywo. Przygotowuję go na różne sposoby i staram się nim najeść na cały rok. Dziś postanowiłam wykorzystać kalafior do jesiennej zupy kremu. Polecam ją każdemu, kto nie przepada za kalafiorem, a z racji zdrowia chce go wprowadzić do swojego menu. Jest pożywna, kremowa i dobrze rozgrzewa. U mnie była dziś w wersji wegetariańskiej, ale równie dobrze można przyrzadzić ją na wywarze mięsnym lub mięsno - kostnym.
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 kopiaste łyżki mąki
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz, chili
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Zagotowujemy ok. 2 litry wody z kostkami rosołowymi.
2. Kalafior, marchewkę i pietruszkę myjemy , kalafior dzielmy na różyczki, marchewkę i pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy na większe kawałki.
3. Wkładamy warzywa do gotującej się wody z rozpuszczonymi kostkami i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
4. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy wywar, a warzywa miksujemy na krem.
5. Dodajemy krem do wywaru i ponownie gotujemy.
6. Jogurt mieszamy dokładnie z maką, hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty zupy.
7. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
8. Gotujemy ok. 5 min na małym ogienku, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą chili na rozgrzanie.
9. Podajemy z grzankami, ptysiem, paluszkami z ciasta frahcuskiego lub na swój ulubiony sposób.
Smacznego!
Źródło:http://milly4884-kuchnia-i-reszta-swiata.blogspot.com/2013/11/19-przepis-nr-12-zupa-krem-z-kalafiora.html