ßßß
Dzisiejszy dzień znowu upłynął mi pod znakiem gotowania zupy. Tym razem postanowilam ugotoować krupnik, gdyż miałam ochotę na kaszę, a jednoczesnie dość czasu, żeby móc gotować zupę powoli. Przewertowałam szybko książki, gazetki i zapiski i wybór padł na krupnik z książki pt. " Zdrowa kuchnia siostry Anny". Ciut zmianiłam pod swój gust. Zupa okazała się bardzo łatwa w przygotowaniu, a smak okazał się być warty dlugiego czekania.Mój krupnik ugotowalam na wywarze warzywnym, ale polecam też sprobować bardziej tradycyjnrgo krupniku na wywarze mięsnym lub mięsno - kostnym.SKŁADNIKI:2l wody2-3 marchewki1-2 pietruszki1/2- 1 seler1-2 cebule2 łyżki oleju lub oliwy8-10 łyżek kaszy jęczmiennejliść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnistysól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy do smaku1. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę myjemy, obieramy, płuczemy.2. Włoszczyznę ścieramy na tarce jarzynowej.3. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka według własnego smaku.4. Na łyżce oleju podsmażamy włoszczyznę i wkładamy ją do garnka z wodą.5. Na drugiej łyżce oleju podsmażamy osobno cebulę i również dodajemy do garnka z wodą.6. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu.7. Zagotowujemy całość.8. Kaszę przebieramy i płuczemy.9. Dodajemy do gotującej się zupy.10. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem na malutkim ogienku ok. 3 godz.11. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.Smacznego!












