Wykonanie
Dzisiejszy dzień znowu upłynął mi pod znakiem gotowania zupy. Tym razem postanowilam ugotoować krupnik, gdyż miałam ochotę na
kaszę, a jednoczesnie dość czasu, żeby móc gotować zupę powoli. Przewertowałam szybko książki, gazetki i zapiski i wybór padł na krupnik z książki pt. " Zdrowa kuchnia siostry Anny". Ciut zmianiłam pod swój gust. Zupa okazała się bardzo łatwa w przygotowaniu, a smak okazał się być warty dlugiego czekania.Mój krupnik ugotowalam na wywarze warzywnym, ale polecam też sprobować bardziej tradycyjnrgo krupniku na wywarze mięsnym lub
mięsno - kostnym.SKŁADNIKI:2l
wody2-3
marchewki1-2
pietruszki1/2- 1
seler1-2
cebule2 łyżki
oleju lub
oliwy8-10 łyżek
kaszy jęczmiennejliść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty
sól,
pieprz, ewentualnie inne
przyprawy do smaku1.
Marchewkę,
pietruszkę,
seler i
cebulę myjemy, obieramy, płuczemy.2.
Włoszczyznę ścieramy na tarce jarzynowej.3.
Cebulę kroimy w kostkę lub piórka według własnego smaku.4. Na łyżce
oleju podsmażamy
włoszczyznę i wkładamy ją do garnka z
wodą.5. Na drugiej łyżce
oleju podsmażamy osobno
cebulę i również dodajemy do garnka z
wodą.6. Dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie i kilka ziaren
pieprzu.7. Zagotowujemy całość.8.
Kaszę przebieramy i płuczemy.9. Dodajemy do gotującej się zupy.10. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem na malutkim ogienku ok. 3 godz.11. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i innymi ulubionymi
przyprawami.Smacznego!