ßßß Cookit - przepis na Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym

Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
250g makaronu ( mogą to być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp),
250g pieczarek,
500ml gęstego soku pomidorowego,
500g mięsa mielonego,
1 duża cebula,
2 świeże papryki (czerwona i żółta),
puszka 400g czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g),
80g sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa razy tyle),
sól, pieprz, bazylia,
olej.
Przygotowanie:
Ugotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Makaron nie musi być ugotowany do zupełnej miękkości. Makaron przelać zimną wodą i odcedzić.
Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju. Podczas smażenia delikatnie posolić i popieprzyć.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w paski papryki i lekko poddusić. Na koniec dodać podsmażone wcześniej mięso mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać wcześniej wodą i odsączyć). Dodać bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron i polać go połową soku pomidorowego.
Następnie wyłożyć farsz, polać drugą połową soku pomidorowego i posypać serem żółtym. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec ok.30min. Piec pod przykryciem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/10/makaronowa-zapiekanka-z-miesem-mielonym.html