Wykonanie
Składniki:250g
makaronu ( mogą to być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp),250g
pieczarek,500ml gęstego
soku pomidorowego,500g
mięsa mielonego,1 duża
cebula,2 świeże
papryki (czerwona i żółta),puszka 400g
czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g),80g
sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie
ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa
razy tyle),
sól,
pieprz,
bazylia,
olej.Przygotowanie:Ugotować
makaron w osolonej wodzie z odrobiną
oleju.
Makaron nie musi być ugotowany do zupełnej miękkości.
Makaron przelać zimną
wodą i odcedzić.
Mięso mielone podsmażyć na odrobinie
oleju. Podczas smażenia delikatnie posolić i popieprzyć.
Pieczarki pokroić w plasterki,
cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w paski
papryki i lekko poddusić. Na koniec dodać podsmażone wcześniej
mięso mielone i
czerwoną fasolę (
fasolę przepłukać wcześniej
wodą i odsączyć). Dodać
bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku
solą i
pieprzem lub innymi ulubionymi
przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego włożyć
makaron i polać go połową
soku pomidorowego.
Następnie wyłożyć farsz, polać drugą połową
soku pomidorowego i posypać
serem żółtym. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec ok.30min. Piec pod przykryciem.
Smacznego!!!