ßßß Cookit - przepis na Bigos dobry na wszystko!

Bigos dobry na wszystko!

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach...
Jestem pewna, że na 90% blogów będzie widniało dzisiaj to powiedzonko :) Sebastian od początku naszej znajomości mówił, że Jego babcia już w 1 dzień Świąt to powtarzała. Od 2-3 lat słyszę to w każde Święta, jednak nie z usta babci, a z ust mego małżonka...Jak tradycja, to tradycja!
Mimo objedzenia i zaspokojonych kubkach smakowych polecam przygotowanie tego bigosu. Zwłaszcza na domową imprezę Sylwestrową, albo na Noworocznego kaca! Sycący i aromatyczny, najlepszy kilkakrotnie odgrzewany, zamrażany i rozmrażany. Żaden gość nim nie pogardzi!
Ten bigos przygotował mój tata z Sebastianem. Ja jedynie mieszałam, podjadałam i doprawiałam. W końcu ktoś musiał ocenić ich pracę, nie? :)
Składniki na duży garnek:
2 kg kapusty kiszonej
1kg białej, świeżej kapusty
0,5kg żeberek wieprzowych
0,7kg łopatki wieprzowej
0,7kg wołowiny
340g przecieru pomidorowego
garść suszonych grzybów leśnych
5 śliwek suszonych
5 owoców jałowca
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz i majeranek do smaku
Suszone grzyby zalewamy w miseczce wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem, aby zmiękły.
Mięsa kroimy na mniejsze porcje i podsmażamy do zezłocenia.
Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i wkładamy do dużego garnka. Jeżeli jest mocno kiszona, to przelewamy ją wodą. Dodajemy poszatkowaną świeżą kapustę, zalewamy dwoma szklankami wody i dorzucamy podsmażone mięsa.
Pozostawiamy całość na średnim ogniu, aby bigos zaczął "pyrkać".
Dodajemy namoczone grzyby, śliwki, owoce jałowca, liście laurowe oraz ziele angielskie. Bigos gotujemy kilka godzin, aż kapusta zmięknie i zmieni kolor.
Po około 4 godzinach dodajemy przecier pomidorowy rozmieszany z odrobiną wody i pozostawiamy jeszcze na ogniu przez ok. godzinę. Na koniec dodaję sól i pieprz i majeranek.
Porcję bigosu zjadłam od razu. Resztę przełożyłam do pojemników i zamroziłam. Będzie w sam raz na Nowy Rok!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/12/bigos-dobry-na-wszystko.html