Wykonanie
Niezwykła
cukinia! Bardzo aromatyczna i choć z
wieprzowiną, to bardzo przypominała mi dania z wakacji w Tunezji. Wszystko dzięki
kaszy kuskus, którą dodałam, aby zapełnić jakoś brak odpowiedniej ilości
mięsa.- Kupując te maleństwa jakoś byłam święcie przekonana, że na 5 małych sztuk, 250g
mięsa z
szynki wystarczy...No cóż, poratowałam się
kaszą i słusznie zrobiłam!Swoją
drogą, muszę się przyznać bez bicia, że pewnie dania by nie było, gdyby nie Delimamma i jej " Zapiekane
cukinie ", na widok których obśliniłam monitor i zapaskudziłam nią klawiaturę... :)

Składniki:5szt
cukinii miniaturek (wybierałam najmniejsze)puszka
pomidorówłyżka
przecieru pomidorowego100ml czerwonego,
półwytrawnego winaok. 30g
kaszy kuskusszalotka2 ząbki
czosnkumała
papryczka chilliłyżeczka
cukrusól,
pieprz i świeża
bazylia
Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy jej górną część i wydrążamy środek. Pozostałą "czapeczkę" zostawiamy.Na odrobinie
oliwy przesmażamy krótko
szalotkę oraz
czosnek. Dorzucamy
mięso, które po krótkim przesmażeniu zalewamy puszką
pomidorów. Całość podlewamy
winem, dodajemy łyżkę
koncentratu pomidorowego,
cukier oraz pozostałe
przyprawy, pomijając
bazylię.Całość smażymy aż sos zgęstnieje i
mięso będzie w pełni usmażone. Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną
bazylię,
kaszę kuskus i ściągamy całość z ognia.Napełniamy farszem
cukinie, przykrywamy "czapeczkami" i zapiekamy ok. 30-35minut aż
cukinie lekko zmiękną w temperaturze 150stopni.Na kilka minut przed końcem pieczenia ściągamy górę od
cukinii i posypujemy
parmezanem. Zapiekamy i podajemy po roztopieniu
sera.