ßßß Cookit - przepis na Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

nazwa

Wykonanie

Niezwykła cukinia! Bardzo aromatyczna i choć z wieprzowiną, to bardzo przypominała mi dania z wakacji w Tunezji. Wszystko dzięki kaszy kuskus, którą dodałam, aby zapełnić jakoś brak odpowiedniej ilości mięsa.- Kupując te maleństwa jakoś byłam święcie przekonana, że na 5 małych sztuk, 250g mięsa z szynki wystarczy...No cóż, poratowałam się kaszą i słusznie zrobiłam!
Swoją drogą, muszę się przyznać bez bicia, że pewnie dania by nie było, gdyby nie Delimamma i jej " Zapiekane cukinie ", na widok których obśliniłam monitor i zapaskudziłam nią klawiaturę... :)
Składniki:
5szt cukinii miniaturek (wybierałam najmniejsze)
puszka pomidorów
łyżka przecieru pomidorowego
100ml czerwonego, półwytrawnego wina
ok. 30g kaszy kuskus
szalotka
2 ząbki czosnku
mała papryczka chilli
łyżeczka cukru
sól, pieprz i świeża bazylia
Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy jej górną część i wydrążamy środek. Pozostałą "czapeczkę" zostawiamy.
Na odrobinie oliwy przesmażamy krótko szalotkę oraz czosnek. Dorzucamy mięso, które po krótkim przesmażeniu zalewamy puszką pomidorów. Całość podlewamy winem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, cukier oraz pozostałe przyprawy, pomijając bazylię.
Całość smażymy aż sos zgęstnieje i mięso będzie w pełni usmażone. Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną bazylię, kaszę kuskus i ściągamy całość z ognia.
Napełniamy farszem cukinie, przykrywamy "czapeczkami" i zapiekamy ok. 30-35minut aż cukinie lekko zmiękną w temperaturze 150stopni.
Na kilka minut przed końcem pieczenia ściągamy górę od cukinii i posypujemy parmezanem. Zapiekamy i podajemy po roztopieniu sera.
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/06/faszerowana-cukinia.html