Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś Wam podam przepis na pasta al
pomodoro, czyli pasta w
sosie pomidorowym w moim wykonaniu. Szybkie i lekkie danie włoskiej kuchni.Ja robię trzy wersje
sosu pomidorowego do
makaronu. Pierwszą wersję robię z udziałem
przecieru pomidorowego, drugą wersję ze świeżych
pomidorów i trzecią wersję z przecieru
pomidorków koktajlowych.Dziś zapraszam na totalną klasykę, czyli wersja z
przecieru pomidorowego, dla mnie najprostszy i najlepszy
makaron ;-)Mój ulubiony, nie
mogę bez niego żyć. Choć raz w tygodniu gości u mnie na
stole. Czasem mam wrażenie, że mogłabym go codziennie serwować o każdej
porze dnia czy też nocy.Przyjeżdża rodzina, czy przyjaciele, mówią do mnie "zrób pasta al
pomodoro", odpowiadam "zrobię coś innego czego nie zjecie w Polsce", "nie u Ciebie smakuje lepiej" taką to odpowiedź otrzymuje.

Składniki dla 4 osób:400 g
makaronu linguine1
szalotka2 ząbki
czosnku3 gałązki
rozmarynuprzecieru pomidorowego dobrej jakości, najlepiej własnej roboty2 łyżeczki
cukrusól i
pieprz do smakuParmigiano Reggiano do smakuPrzygotowanie:W lekko osolonej wodzie gotujemy
makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Obieramy
szalotkę i kroimy na drobno.Wsypujemy
szalotkę do rondla, dodajemy
oliwę z oliwek, zmiażdżony
czosnek i pokrojony na drobniutko
rozmaryn, ale tylko czubki gałązek
rozmarynu. Rozgrzewamy
oliwę z oliwek i smażymy.

Gdy
szalotka i
czosnek się zeszklą dodajemy
przecier pomidorowy, dodajemy
cukier, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dusimy aż sos zgęstnieje.

Ugotowany
makaron wrzucamy do rondla z gorącym sosem, mieszamy i serwujemy, najlepiej na gorących i glębokich talerzach. Posypujemy hojnie swieżo startym
parmezanem.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionPasta con
pomodoroIngredients for 4 people:400 g linguine pasta1 shallot2 cloves of garlic3 sprigs of rosemarytomato puree good quality, preferably homemade2 teaspoons of sugarsalt and pepper to tasteParmigiano Reggiano to tastePreparation:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Heat
olive oil in a pan over medium low heat. Add the garlic, the chopped rosmary, the shallot and cook until soft and translucent, stirring occasionally, about 6-7 minutes. Increase heat to medium, and add pureed tomatoes. Season lightly with salt and the sugar. Boil the tomatoes until the sauce becomes gestures. Drain pasta and mix with tomatoes. Season with ground black pepper and grated parmigiano cheese.
Serve immediately. Share the plates.