ßßß Cookit - przepis na Kremowy sernik z wanilią i karmelizowaną gruszką

Kremowy sernik z wanilią i karmelizowaną gruszką

nazwa

Wykonanie

Zastanawialiście się kiedyś jak to jest, że większość Polaków lubi/ nie lubi te same potrawy? Z dorosłymi osobnikami łatwiej o "osąd". Są to osoby, które nie jedno już w życiu widziały, nie jedno zasmakowały. Z dzieciakami jest inaczej. Czym one się kierują decydując co lubią? Bo na pewno nie jest to smak- do posmakowania dań często nawet nie dochodzi...I tak, jako dziecko nie musiałam próbować wątróbki by domyślać się, że jej nie pokocham. W końcu zmuszona do zjedzenia tylko upewniłam się, że tej części zwierząt nie potrzebuję w swoim jadłospisie.
Może zatem chodzi o zapach? Nie, nie sądzę. Nikt mi przecież nie wmówi, że jajko ugotowane na twardo ładnie pachnie, a jednak dzieci nie mają problemu z jego zjedzeniem.
Wyczytałam, że ok. 70% "nawyków smakowych" każdego człowieka kształtuje się jeszcze w łonie matki. Czy to nie jest niesamowite? Istnieje zatem spore prawdopodobieństwo, że skoro Ty Droga Mamo nie przepadasz za wątróbką, Twoje dziecko jej również nie pokocha :)
I tak śmiem już dziś twierdzić, że choć dzieci jeszcze nie mam, to z pewnością będą one odczuwały lekkie drżenie rąk, ślinotok i przyspieszone bicie serca na widok wszystkich serników! Obojętnie, czy chodzi o te z dynią, z masłem orzechowym, czy z karmelem . Ich miłość do tego rodzaju ciast będzie "wyssana z mlekiem matki" :)
Składniki na spód :
300g ciastek typu digestive bez czekolady
100g masła
Ciastka kruszymy prawie na mąkę i dolewamy do nich rozpuszczone masło. Całość mieszamy i wysypujemy na okrągłą formę wyłożoną papierem (wystarczy tylko spód). Formę wstawiamy do lodówki. na masę serową:
700g mielonego twarogu (użyłam President)
4 jajka
3/4 szklanki cukru
ziarenka z laski wanilii
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nastawiamy wodę w czajniku i wylewamy wrzątek np. do naczynia żaroodpornego, które umieszczamy na samym dole piekarnika.
Wszystkie składniki do masy serowej umieszczamy w misce i za pomocą miksera dokładnie łączymy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód, przykrywamy formę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy sernik ok. 80min, aż środek ciasta będzie lekko ścięty.
Po upieczeniu sernik pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.- Najlepiej na całą noc.
+
3 twarde gruszki (użyłam odmiany konferencja)
sok z całej cytryny
0,5 szklanki cukru
Obieramy gruszki i kroimy je wzdłuż na cząstki o grubości ok. 3-5mm. Po pokrojeniu każdej gruszki skrapiamy cząstki dokładnie sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier. Podgrzewamy i czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie mieszamy rozpuszczonego częściowo cukru łyżką, bo się nam przyklei. Najlepiej poruszać patelnią :)
Na całkowicie rozpuszczony cukier i lekko gęstniejący karmel wrzucamy gruszki. Teraz karmel ponownie zrobi się rzadszy, więc można pomóc sobie łyżką i każdą cząstkę gruszki dokładnie polać karmelem. Gruszki karmelizujemy dosłownie po minucie z każdej strony, aby nie rozmiękły. Ściągamy z ognia i studzimy.
Lekko przestudzone gruszki układamy na wierzchu sernika i wkładamy ponownie do lodówki do schłodzenia.
A poniżej zdjęcia małej Andźki :)
miłość do pączków pozostała do dziś!
słabość do krawatów wujka już mi minęła :)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/09/kremowy-sernik-z-wanilia-i.html