Wykonanie
Pamiętacie
kokosowe ciasteczka wegańskie upieczone, w grudniu, wspólnie z Patrycją ze Smakołyków Alergika ?! Ja pamiętam je doskonale, bo smakowały obłędnie! A wspólne kucharzenie z Patrycją to była sama przyjemność. Już wtedy wiedziałam, że trzeba będzie to jak najszybciej powtórzyć! I właśnie nadszedł ten moment. Nadszedłby dużo szybciej, gdyby nie moje nieogarnięcie, ale tak sobie myślę, że warto było czekać. Co tym razem dla Was mamy? Galette z
marchewką. Na wytrawnie. Taki był temat przewodni, tak ustaliłyśmy wspólnie, a później każda z nas, już samodzielnie, miała przygotować swoją wariację, robiąc tym samym niespodziankę tej drugiej. Dopiero dzisiaj obie podziwiamy efekty swojej pracy. A wy podziwiajcie razem z nami! Bo nieskromnie przyznam, że jest co podziwiać! I u mnie, i u Patrycji! Wyszło znakomicie! I znowu czekam na kolejne gotowanie! A może ... Może kiedyś będzie okazja powtórzyć to poza wirtualną kuchnią? Wierzę, że tak!Swoją
drogą - dzisiaj Patrycja będzie smacznie i zdrowo gotować w DzieńDobryTVN, oglądajcie koniecznie! Nie przegapcie tego! Ja niestety
będę na uczelni w trakcie
trwania dzisiejszego porannego programu, ale mocno trzymam za Nią kciuki i na pewno nadrobię program wieczorem, po powrocie do domu. Kochana, powodzenia!



Przepis (średnica 20cm):Ciasto:1 i 1/2szkl
mąki pszennej pełnoziarnistej100ml zimnej (bardzo!)
wody80ml
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soliNadzienie:800g
marchewki2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu czarnego1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
rozmarynu150g
sera fetaMarchewkę umyć, obrać i pokroić w grubsze plastry. Umieścić w garnku zalać
wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień, doprawić
solą i
pieprzem,
cynamonem i
rozmarynem. Trzymać na ogniu, aż
marchewka będzie miękka (ale nie za miękka! - około 20 minut). Gotową
marchewkę odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Przygotować ciasto: do miski wsypać
mąkę. Dodać
sól, wymieszać. Dolać
oliwę i szybko zagnieść ciasto tak, aby powstały grudki. Następnie dolać zimną
wodę i nadal zagniatać ciasto, aż do momentu, gdy nie będzie nam się już przyklejać do rąk. Przenieść ciasto na stolnicę. Rozwałkować. Na środku (należy zostawić brzeg na szerokość około 5cm) rozsmarować
ser feta. Wyłożyć
marchewkę. Zawinąć krawędź ciasta do środka. Całość posypać jeszcze
rozmarynem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni (opcja grzanie: termoobieg) piekarnika. Piec przez 30-40minut, aż brzegi będą złociste. Gotową tartę wyjąć, przełożyć na talerz, pokroić i podawać ciepłe.