Wykonanie
Bakłażana kupiłam i włożyłam do lodówki. I zapomniałam. Trochę chyba z braku pomysłu. Miałam na niego ochotę, ale nie wiedziałam, co dobrego z niego zrobić.
Bakłażan cierpliwie czekał. I doczekał się! Pysznie go nadziałam. Pysznie i zdrowo!
Gruszką,
pomidorem,
papryką i
serem żółtym. Spróbujcie koniecznie!




Przepis (jedna porcja):1
bakłażan1
gruszka1
pomidor1/4
czerwonej paprykigarść
startego sera żółtegoszczypta
soliszczypta
pieprzyszczypta
ostrej paprykiszczypta
słodkiej paprykiBakłażana umyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć pestki i nieco miąższu, tworząc dwie "łódeczki".
Gruszkę zmiksować w blenderze.
Pomidora i
paprykę pokroić w drobną kostkę, zmieszać ze zmiksowaną
gruszką. Dodać
starty ser. Doprawić
papryką słodką i ostrą,
solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i tak przygotowanym farszem napełnić połówki
bakłażana. Nasze wypełnione "łódeczki" włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać
wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika (opcja grzania: termoobieg, 180 stopni) na około 20 minut. Gotowe
bakłażanowe "łódeczki" wyjąć na talerz. Podawać.