ßßß Cookit - przepis na bakłażan nadziewany gruszką, pomidorem i papryką!

bakłażan nadziewany gruszką, pomidorem i papryką!

nazwa

Wykonanie

Bakłażana kupiłam i włożyłam do lodówki. I zapomniałam. Trochę chyba z braku pomysłu. Miałam na niego ochotę, ale nie wiedziałam, co dobrego z niego zrobić. Bakłażan cierpliwie czekał. I doczekał się! Pysznie go nadziałam. Pysznie i zdrowo! Gruszką, pomidorem, papryką i serem żółtym. Spróbujcie koniecznie!
Przepis (jedna porcja):
1 bakłażan
1 gruszka
1 pomidor
1/4 czerwonej papryki
garść startego sera żółtego
szczypta soli
szczypta pieprzy
szczypta ostrej papryki
szczypta słodkiej papryki
Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć pestki i nieco miąższu, tworząc dwie "łódeczki". Gruszkę zmiksować w blenderze. Pomidora i paprykę pokroić w drobną kostkę, zmieszać ze zmiksowaną gruszką. Dodać starty ser. Doprawić papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i tak przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażana. Nasze wypełnione "łódeczki" włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika (opcja grzania: termoobieg, 180 stopni) na około 20 minut. Gotowe bakłażanowe "łódeczki" wyjąć na talerz. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/06/bakazan-nadziewany-gruszka-pomidorem-i.html